Praktický a osobitý podnos lze vyrobit raz dva. Stačí starý šuplík nebo bedýnka

 Dílna 
07. června 2020 14:45 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Podnos se sejde v každé domácnosti Pinterest
Mít doma alespoň jeden podnos nebo tác, se rozhodně vyplatí. Nemusíte jej hned draze kupovat v obchodě, vyrobte si jej sami doma. Kromě toho, že získáte originální designový kousek, tak vás přijde jen na minimum peněz. A výroba není nijak složitá, zvládne to opravdu každý.

Praktický podnos oceníte například tehdy, když k vám dorazí návštěva. Nebudete muset nosit z kuchyně do obýváku každou kávu zvlášť, hrnečky si naskládáte na podnos a odnesete je všechny najednou. Podnos ale oceníte také při grilování. Vše potřebné si doma dáte na podnos a donesete pohodlně ven. A když zrovna nebudete mít na podnosu co přenášet, může posloužit jako hezká dekorace, třeba na květináče nebo dózy s těstovinami.

Co budete potřebovat

K výrobě podnosu budete potřebovat jen pár věcí. Seznam se ale může lišit podle toho, jakou variantu zvolíte. Připravte si:

  • bedýnku nebo nižší šuplík
  • provaz nebo nábytkářské úchytky
  • barvu
  • vrtačku, sponkovačku nebo lupénkovou pilku

Dejte bedýnce hezký kabát

V prvé řadě si vyberte vhodnou bedýnku a perfektně ji vyčistěte. Pokud je prach i v rozích, použijte vysavač nebo malý štěteček, kterým prach dostanete ven.

Pak si rozmyslete, zda ponecháte bedýnku jen tak, nebo jí dodáte nějakou barvu. Dobře vypadá i patina. O tom, jak patinovat nábytek, jsme psali zde.

Jak vytvořit madla

U podnosu jsou nejdůležitější madla, abyste mohli tác snadno přenášet z místa na místo. Bedýnku lze samozřejmě vzít do rukou i bez madel, ale není to tak komfortní. Metod, jak na to, je hned několik. Záleží na vás, která varianta vám bude nejbližší.

Provaz

Pokud máte doma silnější provaz, můžete jej využít místo madel. Ustřihněte si dostatečnou délku. Pak lze na koncích vytvořit pevné uzly a madlo k bedýnce připevnit pomocí sponkovačky. Pokud sponkovačku nemáte, vyvrtejte do bedýnky dírky, těmi provaz prostrčte a pak oba konce zauzlujte. Dírky musejí být tak velké, aby jimi uzel neproklouzl.

Nábytkářské úchytky

Madla lze udělat také pomocí nábytkářských úchytek. Vyberte si, jaké se vám líbí, výběr je velmi široký. Pak už jen stačí úchytky přišroubovat k bedýnce a máte hotovo.

Vyřezávaná madla

Pokud je bedýnka tvořena silnějšími deskami, můžete do užších stran madla také vyřezat. Nejprve si nakreslete, jak madlo bude vypadat. Potom vyvrtejte do desky díru a pomocí lupénkové pilky vyřežte požadovaný tvar. Ostré hrany nezapomeňte začistit smirkovým papírem.

Témata: podnos, tác, bedýnka, šuplík,
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod