Příjemná hudba dokáže psy uklidnit. Některé zvuky jim pomáhají vyrovnávat nervový systém

 Mazlíčci 
09. června 2020 10:58 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Příjemná hudba psy uklidňuje Depositphotos
Hudba není jen pro nás! Nový výzkum totiž ukázal, že některé melodie mohou mít na naše zvířecí společníky hluboce uklidňující účinek.

Hudba všeho druhu nás baví, inspiruje, uvolňuje a povznáší. A podobně může ovlivnit i naše psy. Ale jak se to stane, že hudba může zlepšit pohodu našeho psího miláčka?

Jak pes slyší

Nejprve je důležité si uvědomit, že naši chlupatí přátelé fungují trochu jinak než my. Lidská společnost je zaměřena převážně na zrak a dotyk. Domestikovaní psi jsou naopak známí svým silným sluchem.

A protože psi slyší mnohem víc než my, dokáží tak zachytit jemnosti, které my vůbec neslyšíme. To také znamená, že lidé a jejich psi mají pravděpodobně různé definice toho, co je hlasité. Dobře to známe. Psi nemají zrovna rádi hlasitou hudbu, petardy, bouřku nebo střelbu.

Některé zvuky psům pomáhají vyrovnávat nervový systém

Už jste někdy slyšeli o psí zvukové terapii? Není to jen výdobytek naší konzumní společnosti, ale věc podložená dlouholetým výzkumem o tom, že zvuk může pomoci vyrovnat a stabilizovat nervový systém psa. Ale není to tak jednoduché. Ne vše se totiž psům líbí.

Jaké druhy melodií jsou pro psy nejvhodnější?

Studie z roku 2012 zveřejněná v Journal of Veterinary Behavior poskytuje některá vodítka. Studie zjistila, že psi byli při poslechu klasické hudby náchylnější ke spánku a méně štěkali. Naopak heavy metal je vysloveně stresoval.

Ale nejde jen o hudební žánr. Z výzkumu vyplynulo, že pro psy hraje roli dokonce i délka not. Například psí motorická aktivita znatelně eskalovala, kdykoli se jim hrály krátké rychlé zvuky. Naopak dlouhé noty a táhlé melodie je viditelně uklidňovaly.

Takže co máte svému pejskovi doma pustit nebo zazpívat? Evidentně především skladby s dlouhými a táhlými melodiemi, které nejsou příliš komplikované a nemění tempo. Taková hudba je pro vašeho pejska doslova balzámem a jeho nervový systém ovlivní prospěšným způsobem. Můžete ho zkusit naučit také na jednu písničku, za kterou vás pomazlí pokaždé, když mu ji zazpíváte. Takových psů je totiž celá řada. Dále čtěte: Sezonní zelenina a ovoce jsou pro vašeho psa velmi prospěšné.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve