Zaštipováním rajčat si zajistíte bohatou úrodu. Zákrok to není složitý, ale je velmi potřebný

 Zahrada 
27. června 2020 09:01 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninu Depositphotos
Máte radost, jak vám rajčata hezky rostou a dokonce tvoří nové výhonky? Tak pryč s nimi. Určitě toho nebudete litovat.

Jde asi o nejoblíbenější zeleninu, a proto není asi divu, že rajčata celá řada lidí pěstuje na záhoncích i balkoně. Není totiž nad domácí úrodu. Co ale dělat, aby byla pokud možno co největší? Především je nutné včas zaštipovat výhonky. Zákrok to není složitý, ale je velmi potřebný.

Proč zaštipovat

Mohlo by se zdát, že ve chvíli, kdy rajčata nasadí výhonky, je to nejlepší cesta ke kvalitní úrodě. Ale opak je pravdou. Pokud byste tyto výhony na rostlině nechali, dojde k nadměrnému zahuštění listy a vysilování rostliny. Vše se pak samozřejmě odrazí na plodech. Ty budou menší a drobnější. A to přeci nechcete. Navíc u přehuštěných rostlin hrozí snadnější rozvoj houbových chorob. Odstraněním takzvaných zálistků zajistíte, že se k plodům dostane více slunečního světla.

Co je zálistek

Zálistek, nebo také odborně fazoch, je vlastně vedlejší výhon, který poznáte velmi snadno. Zpravidla roste uprostřed v úžlabině mezi dvěma silnějšími výhony. Samotné zaštipování je pak snadné. Rukou, případně s pomocí nehtů, vylomte každý boční výhon, který se objeví za listem. Odštípnutého místa se nedotýkejte, abyste neumožnili šíření bakteriálního vadnutí, které může vést až k úhynu celé rostliny. Keříková rajčata není obvykle potřeba vylamovat, protože mají ukončený růst a boční výhony rostou rovnoměrně do všech stran.

Jak často

Vylamování zálistků můžete provádět opakovaně podle potřeby, ideálně, když mají další výhonky déleku 3 cm. U tyčkových rostlin proveďte také zaštipování hlavního výhonu ve chvíli, kdy dosáhnout výšky 150 až 200 centimetrů. Jen tak budete mít jistotu, že se rostlina nebude vysilovat a všechnu svoji sílu dá do plodů místo do stonku a listů. Keříčková rajčata víceméně žádný zásah nepotřebují, ale přesto je dobré je občas vytvarovat tak, aby bylo uvnitř keříčku dostatek světla a plody mohly dozrávat. 

Nezapomeňte na listy

Ve chvíli, kdy vám dozrají plody na jednom stonku, odstraňte veškeré listy pod ním. Rostlina by je zcela zbytečně dál živila, nejsou totiž fotosynteticky aktivní. Stejně tak průběžně odstraňujte všechny uschlé listy. Nezbavujte se ale všech listů. Plody byste sice měli větší a rychleji uzrálé, ale vzhledem k absenci fotosyntézy budou vodnaté a úplně bez chuti. Dávejte si také pozor na plíseň. V boji proti ní vám může pomoci jedna obyčejná surovina, kterou máte každý v lednici. Více o ní jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008