Pokud máte na zahradě kopřivy, využijte jejich potenciál. Je větší, než si většina lidí myslí

 Zahrada 
25. června 2020 14:44 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kopřivy jsou velmi užitečné Depositphotos
Kopřivu většina lidí vnímá jako plevel, který dokáže nepříjemně popálit kůži. Jenže kopřiva není jen tak obyčejný plevel. Pokud už vám na zahradě roste, vydolujte z ní maximum. Užitek přinese vám i zahradě.

Kdo se alespoň trochu zajímá o bylinky, moc dobře ví, že mladé kopřivy se hojně využívají při nejrůznějších jarních očistných kúrách. Látky obsažené zejména v listech mají protizánětlivý a hojivý účinek. Urychlují léčbu ran, ekzémů a poškozených tkání. Chlorofyl, který obsahují, povzbuzuje metabolismus a pomáhá okysličovat tělo.

Sbírat jen do  května

Pokud chcete využít kopřivy pro léčebné účely, je třeba je sbírat maximálně do 15. až 20. května, kdy rostlina obsahuje nejvyšší množství minerálů a vitaminů. Po tomto datu už rostlina má v sobě mnoho dusičnanů, což není pro zdraví úplně ideální. Pokud ale budete sbírat jen špičky rostliny, můžete tak činit prakticky po celé vegetační období.

Kopřiva podporuje imunitu, chrání před infekcemi a odplavuje nečistoty z těla. Uvařená dodá tělu želeno, vápník, hořčík, bílkoviny a vitaminy A a C.

Využijte i semena

Pokud jste si ale nestihli nasušit kopřivy včas, nevadí. Vydat se ještě můžete na sběr kopřivových semínek. I ta totiž obsahují mnoho léčivých látek. Semena kopřiv mají mimo jiné i afrodiziakální účinky.

Semínka se dají konzumovat čerstvá i sušená a většinou se nakládají do medu. Skvělá jsou však i přidaná například do jogurtu nebo salátu. Získávají se tak, že kopřivu nakloníte nad misku a křupavý poklad jednoduše vydrolíte. (Jde-li to hůř, kopřiva je ještě v květu a není pro sběr semínek vhodná doba.) Semínka jsou plná vitaminů A, B, C a E, pochlubit se však mohou i draslíkem, vápníkem, železem, chlorofylem a karotenoidy.

Kopřivová semena mají pozitivní vliv na prostatu, mají povzbuzující vliv při únavě a dokáží bojovat i se stresem. Využijí je také pacienti s artrózou, záněty močových cest a zánětlivým onemocněním střev. Dokáží upravit hladinu krevního cukru, prospívají játrům i žlučníku a představují výbornou prevenci ledvinových kamenů.

Hnojivo z kopřiv

Kopřivy však můžete využít také jako hnojivo pro rostliny. Takzvaná kopřivová jícha je doslova superhnojivo, které je bohaté na dusík, organické a minerální látky.

Do nekovového kýble nasekejte kopřivy (1 kilo kopřiv na 10 l vody) a zalijte studenou vodou, nejlépe dešťovou. Nechejte na vhodném slunečném místě kvasit. Jelikož během kvašení vzniká silný zápach, zvažte, kde necháte kýbl asi 2 týdny stát. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, je jícha hotová. Můžete ji scedit a před použitím ji zředit vodou v poměru 1 : 10 (při hnojení 1x mesíčně). Jíchu můžete používat jako zálivku ke kořenům rostlin nebo aplikovat na list. Při aplikaci na list je lepší jíchu více zředit.

Kopřivu můžete přidávat také do kompostu. Dodá mu spoustu živin. O tom, jakých chyb se lidé při kompostování nejčastěji dopouštějí, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?