Zateplení stříkanou pěnou. Oproti jiným izolantům má velké výhody

 Dům 
23. srpna 2020 10:00 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
PUR pěna je dokonalý izolant Depositphotos
Stříkaná polyuretanová pěna má velké výhody oproti jiným izolantům. Větší tloušťka klasických vatových izolací je oproti stříkaným izolacím dána záměrným předimenzováním. Je to kvůli nekvalitnímu upevnění v konstrukcích, sesedání, poškození izolace hlodavci apod. Dochází však stejně k tepelným ztrátám a riziku kondenzace vodních par.

U stříkané izolace nedochází k tepelným únikům ve spojích, protože nástřik izolace je v celé ploše bez jakýchkoliv spojů a dokonale přilne k izolované konstrukci. Mezikrokevní izolace minerální vatou vyžaduje ještě druhou vrstvu izolace podkrokevní, což není u stříkané pěny potřeba. Kvalita a trvanlivost izolací ze stříkané PUR pěny je závislá na kvalitě materiálu a odborném zpracování.

Princip PUR pěny

Jedná se o nástřik směsi dvou tekutých složek na různé povrchy s cílem zajistit tepelnou izolaci např. ploché střechy. Zároveň PUR pěna slouží jako hydroizolace a požární ochrana. Směs po dopadu na povrch okamžitě reaguje a ze skupenství tekutého se stává skupenství pevné.

Směs mnohonásobně nabývá na objemu. Při této chemické reakci se vytváří kysličník uhličitý, který se při reakci obalí s vznikajícím polyuretanem a do pár vteřin po spuštění reakce dosáhnete tvrdé vrstvy. Nástřik polyuretanové vrstvy lze provádět neomezeně silný.

Důležité a zásadní je u stříkaných pěn uzavřenost buněčné struktury, díky čemuž je dosaženo dobrých hydroizolačních vlastností materiálu. Nástřikem získáte vodotěsnou a tepelnou izolaci bez tepelných mostů s dokonalou celoplošnou přilnavostí. Tento materiál dokonale utěsní všechna kritická místa, např. průchody třešním pláštěm, odvětrávací komíny, napojení vzduchotechniky, napojení střešních vpustí a detailů.

Izolační vrstva je velice lehká, proto dochází k nízkému statickému zatížení zateplovaných konstrukcí. Důležitá je též ochranná vrstva, která pěnu chrání před dlouhodobými účinky UV záření. Jde o ochranu na bázi akrylátu, který je levný, ale má nižší životnost. Jedničkou jsou proto dražší silikony. Trvanlivost akrylátové vrstvy je závislá na její tlouštce.

Výhody stříkaných PUR pěn

 Stříkané PUR pěny mají několik předností:

  • Síla izolace je minimálně 30 mm.
  • Dokonalé tepelné izolační vlastnosti bez rizika tepelných mostu.
  • Dvakrát lepší izolant než pěnový polystyren.
  • Nízké statické zatížení nosných konstrukcí.
  • Vysoká pevnost v tlaku.
  • Nízký koeficient odporu vodních par.
  • Zdravotní nezávadnost.
  • Recyklovatelnost.
  • Celoplošná bezespárá vodotěsná izolace, která utěsní i složitě tvarované povrchy při jakýkoliv sklonech.

Nevýhody stříkaných PUR izolací

  • Závislost na klimatických podmínkách při aplikaci – ideálně slunné a bezvětrné počasí.
  • Nejde provádět svépomocí.
  • Nutnost realizace odbornou firmou. O zateplení domu minerální vatou se můžete dočíst zde.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47