Jak postupovat, když vašeho psa bodne hmyz. I jediné píchnutí může přivodit velké zdravotní potíže

 Mazlíčci 
20. srpna 2020 08:10 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Po bodnutí si prohlédněte žihadlo, které zůstalo v místě vpichu Depositphotos
Pejsci bývají často velmi zvídaví a rádi se prohánějí za vším, co se pohybuje. Jenže když je to včela, vosa nebo sršeň, může to skončit velmi bolestivě. Jak postupovat, když vašeho čtyřnohého kamaráda bodne hmyz? Hlavně nic nepodceňte.

Na první pohled se může zdát, že včelí či vosí bodnutí vašemu pejskovi nijak neublíží. Jenže záleží na tom, kam žihadlo dostane a jak je citlivý na konkrétní jed. I jedno jediné hmyzí bodnutí může pejskovi přivodit vážné dýchací potíže a v krajním případě i anafylaktický šok. Většinou sice hmyz chlupáčovi způsobí jen menší bolest a podráždění. Vždy je ale třeba být připraven i na horší variantu.

Včela, nebo vosa?

Pokud potřebujete zjistit, zda vašeho pejska bodla včela, nebo vosa, prohlédněte si žihadlo, které zůstalo v místě vpichu. Včelí žihadlo má vroubky, při bodnutí zůstane v pokožce a oddělí se od těla včely, která následně uhyne. Vosí žihadla nejsou vroubkovaná, ale zato jsou bolestivější a pokud je hmyz podrážděný, může píchnout i několikrát.

Odstranit žihadlo a chladit

Pokud víte, jak postupovat při bodnutí hmyzem u člověka, máte vyhráno. Stejné je to i u pejsků. V prvé řadě se snažte najít místo vpichu, odstraňte žihadlo třeba pomocí nehtu nebo kreditní karty a místo vpichu chlaďte po dobu 15-30 minut. Pokud vašeho pejska hmyz bodl jen do nohy nebo do těla, obvykle toto opatření stačí. Když budete vytahovat žihadlo, snažte se nepoužít pinzetu nebo kleštičky. Těmito nástroji byste mohli ze žihadla vymáčknout ještě více jedu, což vašemu mazlíčkovi rozhodně neprospěje.

Pokud chcete pejskovi trochu ulevit od bolesti, můžete postižené místo potřít slabým roztokem vody a jedlé sody. Dobře funguje i led zabalený do ručníku a přiložený k místu vpichu.

Dýchací potíže

Nejčastěji dostanou psi žihadlo do okolí tlamy. Bodnutí do citlivého psího čenichu je obzvlášť bolestivé. Když se někteří psi snaží hmyz kousnout nebo chytit, může je bodnout do jazyka, tlamy či krku. Tato bodnutí mohou být nebezpečná kvůli otoku, který způsobí. Může dojít k sevření hrdla psa a zablokování dýchacích cest. Pokud tedy začne otékat hlava (nejčastěji oční víčka, pysky, jazyk) nebo pes dostal více žihadel, vyhledejte neprodleně ošetření u veterinárního lékaře.

Alergická reakce

Může se také ukázat, že váš psí kamarád trpí alergií na bodnutí konkrétním druhem hmyzu. Pak stačí jedno jediné bodnutí kdekoliv na těle a závažná reakce či dokonce anafylaktický šok na sebe nenechají dlouho čekat. Pokud už váš pes měl v minulosti vážnější komplikace po bodnutí hmyzem, měl by vám veterinář předepsat léky, které byste měli pro každý případ nosit stále s sebou. Rychlá pomoc je v tomto případě doslova klíčová. A pozor! Pokud je pes na konkrétní jed alergický, dost často bývá alergická reakce s každým dalším bodnutím silnější než v předchozím případě. Pokud vážnou reakci zažije váš pes poprvé, neprodleně vyhledejte pomoc veterináře. Pokud vás venku obtěžují vosy, vyrobte si účinnou past, návod najdete v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod