Zelené hnojení. Maximálně šetrná metoda výrazně zlepší kvalitu půdy

 Zahrada 
22. srpna 2020 09:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tato metoda je maximálně šetrná k přírodě Depositphotos
Máte už sklizeno a přemýšlíte, co by se dalo se záhonky ještě dělat? Máte dvě možnosti. Buď zasít podzimní plodiny a nebo dopřát půdě zelené hnojení. Pomůžete tak půdě získat zpět živiny.

Každá obhospodařovaná půda se časem vyčerpá. I když do ní během roku dodáváte chemické živny, nevylepšíme vůbec její strukturu. Ta je přitom důležitá především pro přijímání a hlavně udržení vláhy. Právě tomu všemu pomáhají určité plodiny, které včas zaryjete do půdy. Zajímá vás, jaké to jsou?

Jak to vlastně funguje

V zásadě jde o to, že na záhon, který už v letošním roce nebudete využívat, vysejete rychle rostoucí rostliny. Až povyrostou, posečete je, necháte zavadnout a zapracujete do půdy. A to je vlastně vše. Rostliny se po nějaké době v půdě rozloží a obohatí ji potřebnými látkami. 

Co zasít

Jako zelené hnojení je vhodné použít vikvovité rostliny, které obohacují půdu dusíkem a navíc se svými hlubokými kořeny postarají o drenáž půdy. K nim bezesporu patří nejenom vikev, ale také hrách a různé druhy jetele, stejně tak hořčice, svazenka, lupina nebo pohanka. Skvělou službu vám také udělá měsíček lékařský, který dokonce svou léčivou silou pomůže půdu zbavit nežádoucích háďátek.

Kdy je čas

Zelené hnojení je vhodné zasít v červenci nebo v srpnu. Vytipujeme si termín výsevu, když se blíží zmírnění letních veder a přirozené srážky, abychom se vyhnuli zalévání a vyschnutí výsevu. Semena pak nahusto zasejte na povrch trávy a jemně zatlačte. Ideální je, abyste rostliny nenechali vykvést, protože právě v tomto období obsahují nejvíce potřebných živin. Na druhou stranu, kvetoucí rostliny zase poskytnou potravu pro motýly, čmeláky a včely. Ty můžete přilákat na zahradu i pomocí kvetoucích rostlin. O jaké jde, jsme psali zde. Jakmile mají rostliny zhruba 20 cm, posečte je, nechejte den zavadnout a potom rýčem zapracujte do půdy. A to je vše.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod