Skvělé tipy do kychyně: Zatočte s připálenou pánvičkou či zaschlým jídlem v hrnci raz dva

 Dům 
19. července 2019 13:29 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pripálená pánev už nemusí být problém Depositphotos
Při přípravě večeře jste nechala hrnec na plotně o trochu déle a rázem je z toho připálenina? Nezoufejte, stačí si vzít na pomoc řapíkatý celer a je po problému.

Při vyklízení myčky váš pohled upoutá dóza na oběd, ve které jste měla uložené špagety s boloňskou omáčkou, které však dózu obarvily do červena a ani myčka si s tím neporadila? Pro vyřešení problému nemusíte chodit daleko, všechny potřebné ingredience máte doma. Do misky nasypejte tři čajové lžičky cukru, zakápněte jej saponátem na nádobí, přidejte hrst ledových kostek z mrazničky a na závěr vše zalejte sklenicí vody. Množství vody se bude orientovat podle velikosti dózy. Čím větší, tím více vody.

Pořádně zatřepejte

Následně přiklopte misku víčkem a pořádně s obsahem zatřepejte. Na závěr stěny dózy umyjte houbičkou na nádobí, vypláchněte a dóza bude jako nová. Těmto případům lze však i předem zabránit. Postačí vám k tomu klasický olej na smažení, stěny misky jím potřete a až následně dovnitř vložte jídlo.

Zaschlé jídlo

Každému se občas stane, že odloží talíř od večeře do dřezu a ráno s hrůzou zjistí, že jídlo na něm zaschlo a bude stát pořádnou námahu, než ho odstraníte. Ulehčete si práci pomocí octa. Do varné konvice nalejte vodu s octem v poměru tří díly vody na jeden díl octa. Konvici zapněte a nechejte dojít až k varu, následně nalijte horkou vodu s octem na špinavé nádobí. Zbytky jídla začnou z talířů okamžitě mizet. O tom, jak zabezpečit domácnost, jsme psali zde.

Na zápach toustový chleba

Pokud máte v kuchyni toustový chleba, pomůže vám vyřešit problém se zapáchající dózou. Vložte jeden toust dovnitř a zalejte ho octem. Přiklopte víkem a nechte misku jeden den uzavřenou. Docílíte tím toho, že všechny nepříjemné pachy pohltí toustový chleba. Po otevření chleba vyhoďte a dózu důkladně vymyjte vodou.

Připálené nádobí

Lehce si můžete poradit i s přípáleným hrncem nebo pánvičkou. Pokud v ledničce najdete řapíkatý celer, máte vyhráno. Nakrájejte jej na větší kusy, vložte do připáleného hrnce, zalijte vodou a nechte povařit. Připálenina se za několik minut sama sloupne. Obsah vylejte a nádobí vytřete savým papírovým ubrouskem, který zachytí zbylou uvolněnou připáleninu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve