Nevzhledné zaschlé kapky od vody hyzdí stěny koupelny. Zbavte se jich jednou provždy

 Dům 
19. srpna 2020 09:00 / Veronika Prášilová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Letní osvěžování přináší i více práce Depositphotos
Zná to každá hospodyňka. V rámci pravidelného úklidu stráví nemalý čas v koupelně, avšak výsledek urputné práce není vždy zcela dokonalý. Pověstné stíny na slunci obvykle zanechává sprchový kout, na jehož dveřích zůstávají zaschlé kapky vody.

A zejména v létě je frekvence návštěv sprchy natolik vysoká, že často nestačí ani to, když po každé očistě odstraníte tekutinu ze stěn stěrkou. Pojďte se s námi podívat na pár rad, jak se s tímto problémem vypořádat.

Centrální filtr není pro každého

Velkým problémem bývá velmi železitá voda, která způsobuje, že na stěnách zůstávají ony pověstné kapky. A protože ne každý při nákupu zvolil různě vzorované dveře, aby na nich nebyly nánosy vodního kamene vidět, dělá nám tato složka vody vrásky na čele.

Jedním z řešení je montáž centrálního filtru pro celý dům spojená s pořízením a instalací změkčovačů vody. Ovšem vzhledem k vysokým pořizovacím nákladům po nich nemůže sáhnout každý.

Ochranný film za pár stovek

Vychytávkou, kterou dnes nabízí již téměř každý prodejce sanitární techniky, jsou specializované postřiky či nátěry, jejichž cena se pohybuje v řádech několika málo stokorun. Ty se na sklo nanesou před prvním sprchováním, čímž vytvoří ochranný film, po němž kapky stékají dolů.

Tyto prostředky můžete využít i v případě, že již máte letitý sprchový kout, avšak nejprve je samozřejmě třeba jej důkladně očistit, aby vaše práce nebyla zbytečná. Také je nutné myslet na to, že je ochranný film alespoň dvakrát ročně třeba obnovit.

Mistři v čištění

Existuje velké množství chemických prostředků, které se dají na očistu koupelnových skel využít. Pokud ale chcete raději sáhnout po něčem šetrnějším, zkuste třeba šťávu z několika citronů, případně z koncentrátu. Právě tento citrus je svými vlastnostmi při čištění v domácnosti pověstný a dokáže zatočit také s nánosy zaschlých kapek. Citron je také skvělým pomocníkem například při čištění trouby.

Stejnou službu dokáže udělat také ocet, o čemž jste se jistě mnohokrát přesvědčili při čištění rychlovarné konvice. Stejně jako u ní platí, že pokud jsou na dveřích pouze slabší nánosy zaschlé vody, aplikujte na sklo ocet zředěný vodou. Pokud je vodní kámen větší, sáhněte po octu v původní koncentrované formě.

Zkuste kombinaci obojího

Skvělou službu udělá také citron s octem dohromady, budete však potřebovat rozprašovač. Do něj nalijte vodu a ocet v poměru jedna ku jedné a přidejte dvě až tři polévkové lžíce citronové šťávy. Tato směs nejen nádherně odmastí, vydezinfikuje a vyčistí zaschlé usazeniny, ale navíc příjemně a svěže voní. A pokud na závěr sprchový kout vyleštíte papírovými utěrkami, věřte, že výsledek bude stát za to. Čtěte také: Navraťte původní lesk obrazům. Zapomeňte na chemické čističe, máme dobré tipy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47