Mastné fleky na stěnách vám pomohou zlikvidovat obyčejní a levní pomocníci

 Dům 
03. září 2020 09:48 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Odstranit mastnotu ze zdi bývá někdy nadlidský úkol Depositphotos
S fleky na stěnách se potýká snad každá domácnost. Asi nejhorší jsou ty od oleje. Máme pro vás několik účinných tipů, jak je odstranit, aniž byste si poškodili výmalbu.

Pro skvrny na zdi, zvláště ty mastné, nemusíte chodit daleko. A to především v kuchyni, předsíni a dětském pokoji. To ale neznamená, že byste tyto fleky měli nějak tolerovat. Zkuste některý z našich ověřených postupů. Většina z nich vás překvapí svojí jednoduchostí a efektivitou.

Guma z chleba

O mastné skvrny okolo kuchyňské linky není nikdy nouze. Ještě, než se pustíte do kompletní výmalby, zkuste použít trik našich babiček. Vezmete si kousek chleba a z měkké části si udělejte kuličky. Ty pak budou fungovat jako guma. Jednoduše jimi přejeďte skvrny, to je vše. Použijte vždy novou kuličku, dokud skvrna nezmizí.

Jako ve škole

Chcete-li vyzkoušet jinou fintu, pak se poohlédněte po obyčené bílé školní křídě. Tou skvrny nasucho několika vrstvami přetřete a nechejte do druhého dne působit. Druhý den křídu jemně oprašte. Fleky by měly zmizet. Křída funguje také na nechtěné čmáranice od voskovek. Více tipů, jak odstranit ze zdi nebo nábytku další malůvky vašich ratolestí, jsme psali zde.

Pomůže i ocet

Ocet je král veškerého úklidu, odmašťování nevyjímaje. Nejlépe vám pomůže ten klasický kvasný. Připravte si sprej z octa a vody v poměru 1 ku 1. Nejprve postřik vyzkoušejte na nějakém méně nápadném místě, zda to vaše malba unese. Pokud ano, pak jej nastříkejte na mastné fleky na zdi a nechte zhruba deset minut vsakovat. Poté skvrny setřete vlhkým hadříkem.

Zapojte sodu

Nejenom ocet, ale také soda je skvělý odmašťující prostředek, který pomůže snad s každou částí úklidu. Stejně tak si poradí i s mastnými fleky na zdi. Připravte si roztok z  jedné a půl lžíce jedlé sody a 250 ml teplé vody. Směs nalijte do rozprašovače, nastříkejte na olejovou skvrnu a nechejte působit minimálně 10 minut. Pak ji hadříkem opatrně odstraňte tak, abyste nesetřeli i omítku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47