Získejte kvalitní seno vhodnou technikou

 Zahrada 
30. srpna 2020 16:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Seno je vhodná potrava pro koně Depositphotos
Je léto a přichází období sečení vysoké trávy. Pokud chcete usušit seno, bude nejlepší, když se do toho pustíte svépomocí. Na větší pozemek přijde vhod technika, naopak kosu a hrábě použijete na menší plochu. Vhodně zvolené stroje vám pomohou se sečením, sušením a přepravou sena.

Kdo neovládá umění sekat kosou, pro toho je nejvhodnější bubnová sekačka.

Bubnové sekačky

Na našem trhu jsou snadno dostupné a velmi moderní bubnové sekačky, které trávu kosí pomocí otáčejícího se disku, na kterém jsou upevněné otočné žací nože. Ostří seká porost a pokládá jej vedle stroje. Otočné jsou pro případ nárazu na pevnou překážku, kdy se skryje pod sekací disk a nedojde k poškození. Sečení bude kvalitní, pokud si pořídíte sekačku se zesíleným diskem a celoplošným podběhem.

Jednobubnové jednoúčelové sekačky mají rám vytvořený z ohýbaných ocelových profilů, foukaná dušová kola a kovové řemenice z jednoho kusu materiálu. Motory bubnových sekaček mohou být vybaveny dvojitým vzduchovým filtrem, automatickým sytičem nebo elektrickým startováním. Výkonnější bubnové sekačky mají dvě rychlosti pojezdu, osmipalcová kola a silnější motory. Některé z nich můžete přestavět na mulčovač či dokonce shrnovač sněhu. Při výběru bubnovky dbejte na bezpečnost. Čím je plocha ovládacích prvků větší, tím menší jsou síly nutné pro držení pák. Měkčené povrchy rukojetí snižují vibrace. Sekací disk musí být vždy zakrytý, protože při vymrštění kamene je sníženo riziko zranění.

Vícefunkční nosič

Nejmodernější variantu představuje vícefunkční nosič. Ten má úžasnou pracovní efektivitu, protože rychlost si zvolíte podle toho, jak potřebujete. Bubnová sekačka a obraceč sena jsou hnané řemenem, ale změna příslušenství je jednoduchá. Na velkých plochách se uplatní velkokapacitní palivová nadrž.

Kultivátor nebo malotraktor

Pro práci s trávou je největší verzí řemenový kultivátor nebo jednoosý malotraktor. Řemenový kultivátor má jednodušší konstrukci, jejíž základ je svařený z ocelových profilů. Jednoosý malotraktor představuje modernu. Základem je pohonná jednotka s řídítky a odstředivou spojkou, která pohání převodovou skříň s koly. Vozík lze zapojit na oba typy těchto multifunkčních pomocníků. Obrovskou výhodou stavebnicového řešení je, že k těmto zařízením, jako je sekačka a obraceč sena, připojíte obrovskou škálu příslušenství pro celoroční využití. Dále čtěte: Posečenou trávu nevyhazujte. Výborně poslouží na zahradě, třeba pro pěstování brambor.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47