Pokud nevíte, jaké zvíře koupit dětem, zvolte morčata. Chov není náročný a v porovnání s křečky jsou větší a přátelštější

 Mazlíčci 
20. září 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Morčata jsou nenáročná a čistotná Depositphotos
Morčata jsou středně vzrostlí hlodavci, kteří se podobají trošku králíkům nebo křečkům. Na rozdíl od králíků jsou morčata méně náročná na chov a v porovnání s křečky jsou větší a přátelštější.

Jestliže vaše dítě chce domácího mazlíčka, zkuste to s morčaty. Má to hned několik výhod.

Morčata jsou nenáročná

Chov morčat je snadný a budete překvapeni, jak milá a čistotná zvířátka to jsou. Morčata vždy chovejte po dvou. Jsou to společenští tvorové a když nemají morčecího kamaráda, trápí se a umírají steskem. Morčata jsou samostatná a vyžadují minimum pozornosti. To se velmi hodí v rodinách, kde jsou jejich členové vytíženi během pracovního týdne, a tak se domácímu mazlíčkovi mohou věnovat jenom večer. Přes týden stačí morčátka dvakrát denně nakrmit a dvakrát v týdnu jim dát čerstvou vodu.

Morčata se hodí do bytu

Morčatům nevadí dlouhodobý pobyt v bytě. Stačí jim velké akvárium nebo větší klec, kde budou mít dost míst na spaní, běhání, poskakování a také jídlo. Vylučování – v tom vás příjemně překvapí, chodí totiž čůrat pouze na jedno nebo dvě místa. Když je správně odpozorujete a dáte jim na ona místa mističku s výstelkou, ušetříte si spoustu práce, protože bude stačit, když vyměníte jednou týdně výstelku v misce. Celou klec nebo akvárium stačí vyčistit jednou za měsíc. Veškerou podestýlku, seno i krmení můžete nakupovat s ostatními běžnými nákupy. Najdete je totiž v běžné nabídce supermarketů.

Morčata mohou být i venku

Během léta, kdy trávíte více času venku, s vámi mohou být i vaše morčata. Stačí jim k tomu klec, kterou zatížíte, aby se nepřevrátila. Pokud budou venku na trávě, napasou se sama. Budou potřebovat jen vodu a trochu sena. Morčata musejí mít k dispozici seno a obilí. Venku byste pro ně měli vybírat stinná místa.

Co baští morčata

Morčata mají ráda zelený odpad z kuchyně. Nať, slupky z mrkve, petržele, slupky z jablek, okurek, listy salátu. Samozřejmě i morčatům je třeba ovoce a zeleninu umýt. Měli byste si dát pozor na to, aby sladkých ovocných dobrot nebylo moc. Morčata mají sklony k obezitě a ovoce je plné cukru. Nejvíce jim prospívá tráva, pampelišky, listová zelenina a seno.

Seno a voda jsou pro morčata základ

Potřebují také podestýlku, klec, terárium, akvárium. Morče se pudově potřebuje schovat před okolním světem, což mu umožníte pořízením dřevěného domečku – tam bude vaše morče spokojené. Když budou moci překonávat nějakou překážku, budou se tím bavit. A jestliže se budou ve svém bydlení cítit v bezpečí, ráda se nechají pochovat. Dále čtěte: Jak připravit bezpečný venkovní výběh pro králíky a morčata.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008