Vypěstujte si nádherné lilie doma v květináči

 Ostatní 
18. září 2020 10:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lilie je symbolem důstojnosti a elegance Depositphotos
Milujete lilie, ale nemáte zahradu? Nevadí! Dají se pěstovat i v květináči, stačí jen málo a hrnkovým liliím se bude dařit i u vás doma. Liliím na balkoně či terase stačí slunné místo, vydatná zálivka a přihnojování.

Lilie jsou symbolem čistoty a nevinnosti, a proto je lidé vyhledávají jako svatební kytice. Pro pěstování lilií si můžete vybrat z až 120 druhů.

Jaké lilie se hodí pro pěstování v květináči

Lilie vykopané ze zahrádky se pro pěstování v nádobě nehodí. Můžete si zakoupit v květinářství či zahradnictví již nakvetlé rostliny v květináčích. Na výsadbu cibulí je nejvhodnější čas od února do počátku března, s místem si nemusíte dělat starosti, lilie mají výšku od třiceti do čtyřiceti centimetrů. Vyšší odrůdy mívají i 60 cm. Vyšší odrůdy do 1 metru je vhodné zasadit do vyšších a prostornějších nádob. Při výběru lilií se řiďte výškou květiny a barvou, ale zkombinujte i lilie dříve kvetoucí s pozdními druhy – balkon vám pokvete od června do září.

Hrnkové lilie

Balkonové lilie jsou v nabídce mnoha barev. Lemování květů, jinobarevný střed, tečkování, zvlněné okraje květních plátků – co kultivar, to jiná kombinace. Pro pěstování na terasách či balkonech se hodí nižší lilie.

Vyberte nádobu pro pěstování lilií

Kupte si vhodné nádoby, nejlépe kameninové, keramické, pro vyšší odrůdy lilií jsou vhodné hlubší květináče. Pokud se rozhodnete pěstovat vyšší odrůdy, musíte jim dopřát více místa. Lilie královská potřebuje alespoň pětilitrovou nádobu a pokud chcete sesadit více cibulí, pak budete rovněž potřebovat větší květináč.

Jak nejlépe zazimovat lilie v květináči

Odkvetlé lilie dejte na místo chráněné před deštěm a počkejte, až zežloutne nadzemní část, pak stonek vykruťte. Pokud je nádoba dost prostorná a přesazovat nechcete, postavte lilie do studené místnosti, kde nemrzne. Nemáte–li ani tuto možnost, pak cibule vyndejte ze země a po očištění je uložte do vlhkých hoblin nebo rašeliny. Neměly by přeschnout. Tyto květiny můžete zkusit přezimovat přímo i na balkoně. Pod nádobu dejte silnější polystyren a květináč obalte bublinkovou fólií. Další vrstvou mohou být pomačkané noviny, které jsou obalené jutou. Zemina nesmí přeschnout ani v zimě. Dále čtěte: Pokojové rostliny, které mohou ublížit vašim mazlíčkům.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47