Co se zelenými rajčaty na zahradě. Určitě je nevyhazujte, dají se totiž ještě využít
Rajčata jsou citlivá na mráz, takže je třeba plody sklidit dřív, než se ohlásí první podzimní mrazíky. Jenže jak naložit se zelenými rajčaty? Byla byla škoda je jen tak vyhodit na kompost. Poradíme, jak zelená rajčata využít. Možností je hned několik.
Nechejte plody dozrát, pomohou i jablka
Vyvinuté plody posbírejte a nechejte je doma dozrát. Pokud máte pařeniště nebo skleník, rozložte v něm polyetylenovou fólii a na ni zelené plody vyskládejte. Postupně vám dozrají.
Zelená rajčátka můžete dát také do dřevěné lísky a dát do tepla. Opět postupem času zčervenají. Sklidit můžete i celé rostliny a ty pak zavěsit v teplé a dobře větrané místnosti. Nezapomeňte ale plody pravidelně kontrolovat a nahnilé kousky ihned odstraňte.
Využít můžete také fígl s jablky. Dejte jich pár k zeleným rajčatům, jablka obsahují nepatrné množství etylenu, což urychluje dozrávání.
Pozor na jedy
Nezralá rajčata obsahují vyšší dávku tomatinu a solaninu, což jsou jedy, které lidskému tělu škodí. Pokud z nich ale vyrobíte delikatesy, do kterých se přidává ocet, neblahé účinky jedu minimalizujete. Kojící a těhotné ženy by se však konzumace jakýchkoliv výrobků ze zelených rajčat měly raději zcela vyhnout.
Čatní z nezralých plodů
Vyzkoušejte třeba čatní ze zelených rajčat. Budete potřebovat tyto ingredience:
- 1 kg zelených rajčat
- 1 velkou cibuli
- 6 stroužků česneku
- 1 polévkovou lžíci soli
- 1 kávovou lžičku kari
- 1 kávovou lžičku mletého zázvoru
- ½ kávové lžičky pálivé papriky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek octa
- 3 polévkové lžíce opraných rozinek
Rajčata oloupejte a rozemelte v masovém strojku zároveň s cibulí a česnekem. Pomleté suroviny posypejte solí, kari, zázvorem a paprikou. Do zahuštěné masy přidejte cukr, ocet a rozinky a vše vařte asi 15 minut. Mezitím si připravte menší sklenice, nahřejte je a ještě horké čatní do nich nalijte. Ihned uzavřete víčkem. Podávejte jako dochucovadlo ke studenému masu, k rybě a drůbeži, grilovanému masu, k sýrům apod.
Kečup ze zelených rajčat
Zelená rajčata se dají zpracovat také do kečupu. Připravte si tyto suroviny:
- 1,4 kg zelených rajčat
- 1/2 kg jablek
- dvě cibule
- 0,2 dcl octa
- pepř
- sůl
- koření dle chuti (např. nové koření, hořčičné semínko apod.)
Zelená rajčata nakrájejte na kusy, operte a rozvařte s 1/2 kg jablek a dvěma cibulkami. Rozmixujte na kaši. Přimíchejte připravenou zálivku z 0,2 dcl octa, pepře, soli, případně dalšího koření dle vaší chuti a přiveďte k varu. Povařte a za horka plňte do sklenic. Sterilujte ve vodní lázni alespoň 20 minut. O tom, že se rajčata stala hitem v péči o pleť, jsme psali zde.