Kuna je velmi mazané zvíře. Vyhnat ji z domu není žádná legrace

 Dům 
10. října 2020 08:36 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Kuna je velmi mazané a plaché zvíře Pixabay
Dupe, šramotí, nechává po sobě nepořádek, ničí střešní izolaci. Kuna prostě není ideální spolubydlící. Jak tedy tohoto nezvaného hosta vypudit z domu?

Na území České republiky žijí dva druhy kuny: kuna lesní, nebo-li pelešnice, větevnice či medovka, a kuna skalní, lidově zvaná skalnice či dokonce kuna domácí. Kdo už někdy měl tu čest "bojovat" s kunou, ten moc dobře ví, jak jsou to mazaná zvířata. Tento malý mrštný tvor dokáže překonat kdejakou pastičku. Proto, pokud se i vám dostala do obydlí, nestačí vybrat jednu metodu a doufat, že zabere.

Je to kuna?

Dříve, než se pustíte do boje s tímto narušitelem, ověřte si, zda jde skutečně o kunu. Toto zvíře je totiž nesmírně mazané a zahlédnout ho není až tak úplně jednoduché. Proto vám k identifikaci pomohou další smysly, především sluch a čich. V nočních hodinách o sobě kuna dává vědět hlukem. Kdo ho zažil, tak ho popisuje jako nepříjemně silný. Může vám dokonce narušit spánek. Další stopou bývají její exkrementy a v poslední řadě stopy například v blátě nebo sněhu.

Ucpěte vchody 

Chytit kunu není jenom tak. Klasické pastičky málokdy zaberou. Jak už bylo výše zmíněno, kuny jsou velmi mazaná a inteligentní zvířata, navíc mrštná. Nejlepší zbraní, jak se jí zbavit, je najít skulinku, kterou se protahuje dovnitř, a tu ucpat. Avšak k tomu musíte použít takový materiál, který kuna jen tak neprokousne, např. beton, pevné tmely kombinované s pletivem, plechem. Toto utěsnění pak pravidelně kontrolujte a případně opravujte. Kunu to jednou bavit přestane a odstěhuje se dál.

Co kuně nevoní

Další možností je prostor, kde se kuna pohybuje, označit pachem, který kuně dá najevo, že tady není její území. Nevýhodou je, že některá řešení nemusí zrovna vonět ani vám. Na druhou stranu, za tu chvilku nepohodlí to určitě stojí. 

Voňavé odpuzovače

  • naftalinové tablety
  • chlorové tablety na dezinfekci bazénu
  • pocákat místo parfémem nebo vodou po holení
  • voňavé stromečky do auta

Zkuste to s vlasy 

Možná se to bude zdát trochu bizarní, ale kunu by měly spolehlivě odpudit lidské vlasy. Nepoužívejte ale vlasy umyté nebo nabarvené. Nejlepší jsou přirozeně rostlé a stříhané před umytím. Výhodné je nacpat je do starých silonek a ty pak rozmístit všude tam, kde se kuna pohybuje. Zbývající silonky můžete použít například jako filtraci okapového svodu. Více nápadů jsme psali zde.  

Vypusťte šelmy 

Ale ne doslova. Kuny také odpuzuje pach různých šelem. To neznamená, že byste museli jít nahánět třeba medvěda. Stačí, máte-li psa nebo kočku, které pravidelně stříháte. Jejich chlupy si schovejte a poté rozmístěte na místa, kde vám kuna přebývá. Stejně tak můžete zkusit požádat v ZOO o chlupy z medvěda nebo jiné šelmy. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47