Špatné zazimování zahrady může rostliny i zahubit

 Zahrada 
20. listopadu 2020 09:03 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každá rostlina potřebuje trochu odlišnou péči Pixabay
Nemáte-li ještě zazimovanou zahradu, je nejvyšší čas. Pozor však na přehnanou péči o některé rostliny. Můžete jim dokonce i uškodit.

Na zahradách se obvykle pěstují rostliny různého druhu i původu. Každá z nich má pak jiné nároky na svou péči. Některé přečkají zimu bez problémů, jiné dokáže zahubit i sebemenší výkyv počasí. Proto je před zazimováním zahrady dobré zvážit, co která rostlina vlastně potřebuje. 

Letničky a trvalky

Pokud pěstujete na zahradě trvalky, tak ty obvykle zimu přežijí bez úhony. Výjimku tvoří ty, které mají zdužnatělé kořeny, jako je například boubelka, šáter a dvojostice. Pokud některé z nich máte i na své zahradě, přikryjte je chvojím, které je dostatečně ochrání před mrazíky. U dvouletek je situace poněkud jiná. Ty mají šanci přežít zimu jenom tehdy, pokud mají dostatečně narostlou listovou růžici. Co se týká letniček, tak ty už svůj úkol letos splnily. Zbytky rostlin odstraňte a na příští rok zasaďte nové. 

Kde je chyba

I když někdy děláte první poslední, stane se, že na jaře vám některé rostliny znovu nevyraší. Mnohdy na vině nebývá ani tak mráz, jako spíše vysoká vlhkost, která je v posledních letech pro naše zimy typická. Druhým nejčastějším případem bývá velmi pozdní výsadba, kdy rostlina nestihne dostatečně zakořenit a zesílit. A pozor! I přílišné podzimní hnojení může rostlinám uškodit, stejně jako velká zálivka. V neposlední řadě může být na vině i silný mráz, který čas od času udeří i v našich končinách. 

Vyčistěte skalku

Máte-li doma skalku, včas z ní odstraňte veškeré listí. To totiž může být pro mnohé trvalky doslova katastrofou. Většina skalniček je totiž velmi choulostivá na zimní vlhkost a listí jim navíc znemožní přístup vzduchu. Takže nakonec pod mokrou a nepropustnou poklicí uhnijí. Co se týká samotných skalniček, většina z nich nepotřebuje zazimování, stálezelené druhy skalniček stačí přikrýt chvojím. 

Trávy svažte

Většina okrasných trav pochází ze suchých oblastí, takže jim také vadí přílišná vlhkost. V žádném případě je však nestříhejte. Jejich stébla jsou z velké části dutá, takže pokud byste je ostříhali, snadno se do nich dostane voda a tím uhnijí. Trávu raději svažte dohromady a případně ji můžete zhotovit stan ze silné fólie vyplněné listím nebo slámou.

Nezpomeňte na trávník

Abyste se i příští rok mohli těšit ze zeleného koberce, je potřeba se na podzim postarat i o trávník. Vyčistěte jej od listí a dalších nečistot a před příchodem mrazů jej krátce posečte. A pokud máte také jezírko, nezapomeňte i na něj. Jak o něj pečovat před zimou, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve