Zelené hnojení obohatí půdu o potřebné živiny, navíc je výhodné a ekonomické

 Zahrada 
19. listopadu 2020 11:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Průmyslová hnojiva lze nahradit zeleným hnojivem Depositphotos
Pokud volná místa na vaší zahradě osejete zeleným hnojením, zkvalitníte půdu a obohatíte ji o cenné minerály. Je to starý zahradnický trik, je levný a není na práci náročný. Zelené hnojení obohatí půdu o potřebné živiny v přirozené formě a přispěje k její úrodnosti v příští sezoně.

Určité druhy rostlin mohou půdu ozdravovat a působit proti škůdcům i chorobám. Zelené hnojení je výhodné a ekonomické a nebude vás stát žádný peníz.

Přínos zeleného hnojení pro vaši zahradu

Kromě obohacení půdy o celý komplex živin zelené hnojení chrání dočasně odkrytou půdu před erozí, větrem, vymývání živin deštěm a vysoušením sluncem. Rostliny půdu oživí, prokypří, obohatí o cenný humus. Napomáhají k odstranění půdní únavy. Potlačují růst nežádoucích plevelů, neboť jde o bujně rostoucí a vitální druhy rostlin. V době květu nabízejí potravu včelám, čmelákům i motýlům.

Drobné kořínky i půdu obohatí

Půdě prospějí zelené nadzemní části, ale i kořenový systém, který sahá do velké hloubky. Prospěšné jsou především mikroskopické kořínky, které se dožívají jen několika desítek minut a sotva narostou, jsou nahrazovány dalšími. Odumřelé kořínky se stávají potravou půdních organismů, kterých žije nejvíce na povrchu kořenu. Díky těmto kořínkům a organismům s nimi spojenými vzniká půdní humus a struktura půdy, a to vše dává základy dobré úrodnosti půdy.

Ideální druhy rostlin

Nejoblíbenějším druhem rostlin je v souvislosti se zeleným hnojením půvabná svazenka vratičolistá. Není příbuzná s žádnou z tuzemských rostlin. Rychle roste, dobře prokořeňuje, snáší sucho. Měsíček lékařský je známá léčivá rostlina a dobře poslouží i jako zelené hnojení, pomáhá totiž půdu zbavit háďátek. Vikvovité rostliny zase do půdy vpraví pořádnou porci dusíku. Žijí v symbióze s bakteriemi, které poutají vzdušný dusík, ten se po odumření rostliny uvolňuje a slouží jako výživa další plodině. Vyznačují se kůlovým kořenem pronikajícím do hloubek, čímž provrtávají nepropustné vrstvy a vynášejí živiny do horních vrstev půdy.

Na zelené hnojení se hodí lupina, bob polní, bob zahradní, hrách, vikve a různé druhy jetelů. Vhodný je i oves, peluška. Řepka a hořčice jsou mezi zahrádkáři rovněž běžně používané. Vytvářejí žádoucí organickou hmotu. Dále čtěte: Zelené hnojení. Maximálně šetrná metoda výrazně zlepší kvalitu půdy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod