Vánoční hvězdu nemusíte po svátcích vyhodit, se správnou péčí se za rok zbarví znovu

 Ostatní 
10. prosince 2020 10:44 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květina dotváří slavnostní atmosféru Depositphotos
Adventní čas je v plném proudu a na pultech květinářství i supermarketů se začíná objevovat tradiční symbol svátečního času. Tím není nic jiného než takzvaná vánoční hvězda. Ve většině domácností však dělá radost pouze krátký čas, a poté skončí v popelnici či na kompostu.

Je to ale škoda, protože s pár jednoduchými kroky můžete docílit toho, že vám zase zase rok bude dělat tato společnice radost.

Nemá ráda přílišné teplo

Základní péče není nikterak složitá a rostlina se vám za ni náležitě odvděčí. Začněte tím, že rostlinku dáte na místo, kde bude mít dostatek světla. Myslete však na to, že vánoční hvězda nesnáší přímé slunce a průvan, proto byste ji měli umístit tam, kde bude těchto neduhů ušetřena.

Ideální teplotou je pro ni rozmezí mezi 20 až 26 stupni Celsia. Také je dobré nestavět ji na parapet, pod kterým silně hřeje topení. Pokud však nemáte jinou možnost, postavte květináč na misku s vlhkými oblázky a čas od času celou rostlinu oroste.

Od hnojení upusťte

Také zálivka není nijak složitá, vánoční hvězdu stačí zalévat jednou za dva týdny. A to i poté, kdy její barevné listy opadaly a zůstala pouze zelená rostlina. Pouze v případě, že jste jí v zálivce během kvetení dopřávali hnojivo, po opadání barevných listů od něj upusťte. Poté ji přeneste na místo, kde už není takové teplo, avšak určitě by v místnosti nemělo být méně než 15 stupňů Celsia. Také ji méně zalévejte, ale nikdy nenechejte hlínu vyschnout.

Připravte jí ideální podmínky

Na jaře, ideálně v březnu, rostlinu zastřihněte, aby mohla nabrat sílu, a umístěte ji zpět do místnosti, kde vám dělala během svátků radost. Přibližně od května jí začněte přilepšovat hnojivem pro pokojové rostliny. Na přelomu září a října jí pak začněte připravovat podmínky, aby se zase mohla na Vánoce krásně vybarvit. Nejvíce síly nabere, pokud jí umožníte, aby byla dvě třetiny dne ve tmě. Díky tomu budete moci už pár dnů před svátky vyhlížet první pomyslná poupátka, z nichž vzejdou nádherné barevné listy. Čtěte také: Naučte se pěstovat brambořík tak, aby vám vydržel déle než jen jednu zimu

Tip

Vánoční růži můžete přiklápět například větší papírovou taškou, pod kterou se vejde i s celým květináčem. Tím zajistíte potřebné stínění během dne.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47