Perníkovou chaloupku milují hlavně děti. S tímto postupem ji hravě zvládne každý

 Ostatní 
06. prosince 2020 12:36 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Perník úžasně provoní byt nejen při pečení Depositphotos
Pro některé z nás je perníková chaloupka symbolem Vánoc. Je s ní sice trochu práce, ale výsledek stojí za to. Provoní byt nejen při pečení, zabaví vás i děti klidně na několik dní a když budete chtít, můžete nechat děti i loupat perníčky. Jak si ji upéct, slepit a nazdobit doma, se dočtete v následujících řádcích.

Vánoční pečení je jednou z několika věcí, které si vybaví snad každý z nás stejně jako třeba stromeček, dárky nebo Ježíška. Není snad domácnost, kde by chybělo linecké, rohlíčky nebo třeba právě perníčky. Když už budete u dělání těsta, udělejte ho raději více a ke klasickým perníčkům upečte i perníkovou chaloupku. Uvidíte, jak z ní budou děti nadšené.

Základem pro tvoření perníkové chaloupky je perníkové těsto, které můžete buď vyrobit doma nebo v dnešní době klidně koupit v obchodě. Vyberte si možnost, která vám vyhovuje, vyhraďte si klidné odpoledne a pusťte se do toho.

Co budete potřebovat

  • perníkové těsto
  • cukrovou polevu
  • potravinářské barvivo
  • cukrářské zdobení
  • špejle či párátka
  • nůžky
  • karton

Výroba šablon

Vyndejte těsto z lednice, aby lehce povolilo a pusťte se do výroby šablon. Rozmyslete si, zda bude vaše chaloupka stát na perníkovém podkladu, kartonu, nebo jen tak a případně vytvořte šablonu pro podklad. Vše ostatní budete potřebovat dvakrát: boční stěny, štítové stěny, střešní díly a případně i komín, na nějž budete potřebovat díly čtyři. Na stěny vyřízněte okénka, na štítovou stěnu dvířka.

Pečení

Těsto rozválejte zhruba na půl centimetru vysokou placku a jednotlivé díly na ní obkreslete a opatrně přendejte na plech s pečicím papírem. Pečte na 160-180 °C do růžova. Poté vyndejte a nechte vychladnout. Pokud se stane, že se při pečení na některých dílech objeví větší nerovnosti, je potřeba je zarovnat nožem, jinak vám chaloupka nebude při lepení sedět. Jak správně naplánovat pečení cukroví, jsme psali zde.

Zdobení

Jednotlivé díly ozdobte dle fantazie klasickou bílkovou polevou. Smíchejte jeden proceděný vaječný bílek přes husté síto, 150–170 g prosátého moučkového cukru, dvě lžičky škrobu a lžičku citronové šťávy. Poleva musí být tak hustá, aby se na perníčku hned neroztekla, ale zase ne moc tuhá, protože pak by nepřilnula k perníku a později by se odrolila. Můžete zdobit klasickou bílou polevou, nebo si ji rozdělit do více mističek, do každé kápnout trochu potravinářského barviva a zdobit barevně. Zdobte určitě před lepením, protože je to mnohem snazší, než pak chaloupku různě natáčet a čekat až jednotlivé strany zaschnou.

Lepení

Po zachnutí všech částí perníkové chaloupky se můžete pustit do lepení. Pokud se chystáte chaloupku jíst, volte jednoznačně opět bílkovou polevu. Jestliže však chcete mít chaloupku pouze jako dekoraci, spojte ji klidně lepidlem, tavnou pistolí a zevnitř zpevněte špejlemi či papírovými proužky. S trochou nadsázky pak bude téměř nezničitelná. Chystáte-li se však na bílkovou polevu, obrňte se trpělivostí a dejte tomu čas.

Vždy musíte počkat, až jednotlivé části zaschnou, než začnete s dalším krokem. Chaloupka vždy lépe stojí, pokud máte nějaký podstavec – perníkový či kartonový. Nejprve potřete polevou spodní stranu bočního dílu a přilepte k podstavci. Poté pokračujte s ostatními díly a v případě potřeby podepřete konstrukci špejlí, aby se vám chaloupka nebortila. Poleva nějkou dobu tvrdne, a proto na nic neuspěchejte. Chaloupku spojte také zevnitř, polevou nešetřete.

Nejtěžším krokem je lepení stříšky. Nesmí být příliš špičatá, protože pak se může stát, že vám při lepení bude sjíždět. I to se dá řešit vypodložením párátky nebo špejlí, které odstraníte, když poleva zaschne.

Pro lepší stabilitu je možné vytvořit chaloupku jako roubenku. Jednotlivé díly do sebe pak zapadnou a chaloupka je stabilnější.

Chaloupku můžete také svázat červenou či bílou stuhou. Vypadá to originálně a chaloupku to drží pohromadě.

Finální zdobení

Ve chvíli, kdy chaloupka stojí, přichází nejkrásnější část, kterou je dozdobování. Stříšku ještě polijte bílkovou polevou, čímž vytvoříte rampouchy, pocukrujte nebo posypte cukrářským zdobením například ve tvaru vloček. Pokud jste kromě chaloupky pekli i klasické perníčky ve tvaru stromečků a zvířátek, přilepte je klidně na podstavec k chaloupce a také dozdobte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008