Nepodceňte přepravu vánočního stromku domů

 Ostatní 
10. prosince 2020 09:28 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lana musejí ustát i brzdění z velké rychlosti Depositphotos
Vybrali jste ten nejkrásnější vánoční stromeček a nyní je čas, abyste ho převezli domů? Pak se na cestu důkladně připravte. Špatně připevněná dřevina totiž může být nebezpečná nejen pro vás, ale i pro vaše okolí.

Proto přípravy nepodceňte a přečtěte si pár rad, co rozhodně nedělat, abyste se nedostali zbytečně do problémů.

Gumicuky stromek neudrží

Zřejmě nejčastější možností převozu stromku je jeho umístění na střeše auta. Prestižní německý autoklub ADAC provedl test, při kterém vánoční stromky uchytil několika způsoby. Naprosto nevhodné se ukázaly obyčejné provazy, expandéry a dokonce neobstála ani gumová lana, takzvané gumicuky.

Při nárazu v rychlosti 50 km/h se stromek na střeše neudržel a přeletěl přes kapotu. Při vyšší rychlosti by se tak ze symbolu Vánoc mohla stát doslova střela krátkého doletu.

Na střeše ano, ale s kurty

Vánoční stromek by se měl na střeše převážet zásadně kmenem dopředu. Nehrozí tak, že by proud vzduchu udělal ze stromku doslova deštník a ten vám uletěl a ohrozil provoz za vámi. Stromek připoutejte nejlépe upínacími popruhy „kurty“ s ráčnou. Ty stromek, je-li správně připoután, bezpečně udrží. Proto se před odjezdem nebojte se stromkem pořádně zahýbat.

Jestliže by stromek přesahoval více než jeden metr za auto, označte jej jako jiný náklad červeným praporkem o minimální velikosti 30 x 30 cm. Mnozí řidiči volí jako alternativu zavěšení reflexní vesty za přesahující konec, ale rozhodně to není dle předpisů.

Aby se vám cesta neprodražila

Určitě existuje více způsobů, jak stromek bezpečně převézt, avšak námi uvedený je prověřený, navíc jej na střeše přemisťuje většina lidí. Pamatujte na to, že za nesprávně umístěný a upevněný náklad hrozí řidiči v Česku pokuta až 2 000 korun. Například v Německu či Rakousku se podle zkušeností řidičů taková pokuta pohybuje okolo 50 eur.

Když nemůže na střechu

Pro tuto variantu platí několik pravidel a doporučení, která se vyplatí dodržet. Opět jde především o bezpečnost jak silničního provozu, tak cestujících v autě. Doporučený způsob přepravy je takový, že sklopíte zadní sedadlo a stromek „opřete“ kmenem o sedadlo před ním.

Mezi něj a kmen ještě vložte nějakou pevnou desku, aby stromek při nárazu nebo prudkém brzdění jednak nepoškodil sedadlo, a taky neohrozil cestujícího na předním sedadle. Svázaný stromek upevněte popruhy k okům v kufru.

Pozor na to, aby stromek nezaclonil přední okna auta kvůli zachování bezpečného výhledu. Je-li stromek dlouhý a potřebujete nechat otevřený kufr, zajistěte jej popruhem proti otevření.

Nezničte si interiér

Ideální je, aby byl stromek při převozu zabalený do sítě. Pokud to není možné, rozhodně jej alespoň svažte pevným provazem. Při převozu v autě použijte deku nebo prostěradlo, zabráníte tím poškození interiéru od pryskyřice a jiných nečistot. Čtěte také: Pořízení kompresoru. Poradíme s výběrem

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod