Jak si vypěstovat hlívu ústřičnou doma

 Zahrada 
01. srpna 2020 08:33 / Hana Jordánová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zdravá hlíva ústřičná se vyskytuje vzácně Pixabay
Hlíva ústřičná je jednou z nejjednodušších odrůd hub, které je možné vypěstovat. Navíc je chuťově skvělá a zároveň zdravá. Roste ve volné přírodě na mrtvých stojících stromech nebo padlých kulatinách.

Hlíva ústřičná se pyšní mnoha pozitivními vlivy na náš organismus, proto je v poslední době tolik žádaná. Z pokrmu činí zároveň i zdravější jídlo, podporuje imunitu, snižuje hladinu krevního cukru, koriguje krevní tlak, napomáhá detoxikaci organismu a zmírňuje únavu.

Zřejmě nejjednodušší formou, jak ji získat, je zakoupení v obchodě. V tomto případě ale nemáte nikdy stoprocentní jistotu, jak dlouho je hlíva uchovávaná ve fólii a občas se u ní může objevit i plíseň. Druhou možností je, nasbírat si ji v lese. Má to ale zase háček. Hlíva se totiž vyskytuje jen velmi zřídka a najít ji mohou jen opravdoví znalci lesa a míst, kde tyto houby nasbírat.

Nejjednodušší pro vás bude vypěstovat si hlívu doma. Je to jednoduché a navíc  máte vždy jistotu čerstvosti.

Proč pěstovat hlívu ústřičnou?

  • Je to snadné.
  • Roste velice rychle.
  • Hlíva ústřičná je relativně odolná vůči konkurenčním organismům a může růst na široké škále substrátových materiálů.
  • Patří mezi zdravé potraviny.

Vyberte si substrát

Hlíva ústřičná je houba a jako taková potřebuje ke svému růstu vlhko a poměrně chladno. Optimální teplota pro pěstování je kolem 18 °C. Jako vhodný substrát na pěstování můžeme zvolit slámu, špalky, pařezy, štěpky i pazdeří. Asi nejjednodušší je pěstovat hlívu na slámě, která je navíc také velmi dostupná a postačí i v horší kvalitě. Práci si můžete usnadnit tak, že si nakoupíte už naočkovanou slámu a pak už se jen těšíte na sklízení. Hlívu můžete však také pěstovat na dřevěných peletách, anebo dokonce na kávové sedlině. Ta je totiž poměrně bohatým zdrojem bylin a může být skutečně dobrým podkladem pro pěstování hlívy ústřičné. Klíčem je používat pouze čerstvou půdu (do 24 hodin od vaření), které jsou již pasterizovány a hydratovány procesem vaření kávy. Za 24 hodin se začínají rozvíjet konkurenční formy a vybojují si mycelium. Kávová sedlina je ideální jako substrát v malých množstvích (méně než 1 kg hlívy).

Světlo

Přímé sluneční světlo houbě nesvědčí, je však zapotřebí určité množství nepřímého světla, aby se plodnice správně vytvořily. Nezískávají energii ze světla, takže dostatečným zdrojem bude osvětlení nebo stinný parapet.

Čerstvý vzduch

Ve volné přírodě hlíva ústřičná roste na pahýlu, který jí umožňuje příjem čerstvého vzduchu bohatého na kyslík. Poskytnutí 5 cm štěrbiny nebo otvoru v pytli bude znamenat, že mycelium získá prostor, ze kterého bude vyrůstat.

Vlhkost vzduchu

Substrát stříkejte dvakrát denně vodou, aby byl substrát hydratován. To povzbudí houby, aby se vytvořily, a zabráníte tak jejich vysychání.

Teplota

Teplota je specifická pro každý druh hlívy, avšak většina druhů vám poděkuje za teploty v rozmezí 10-30 °C

Hlíva ústřičná je velice zdravá potravina, která se v současné době používá v kuchyních po celém světě. Nezřídka se také můžete setkat s tím, že hlívu vidíte také jako doplněk stravy. Je to proto, že je tak výživná a plná antioxidantů, které pomáhají bojovat proti celé řadě nemocí. Jaké zdravotní účinky má hlíva ústřičná, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47