Originální vánoční dárek. Vlastnoručně vyrobený parfém

 Dílna 
20. prosince 2020 12:08 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zahrajte si na alchymistu Pixabay
Rádi obdarováváte své známé vlastnoručně vyrobenými dárky? Zkuste je letos překvapit parfémem. Samozřejmě vlastnoručně vyrobeným.

Parfém je věc, která rozhodně neurazí žádnou ženu a většinou také ani žádného muže. O to víc bude pro takového člověka cennější, pokud jej vlastnoručně vyrobíte sami. Díky našemu tipu budete mít navíc jistotu, že nebude obsahovat žádnou chemii. Jenom přírodní složky.

Hlava, srdce, tělo

Základem každého parfému jsou esenciální oleje. Samotný parfém má potom tři části, a to hlavu, srdce a tělo. Hlava je prvotní vůně, která vás "udeří" do nosu a má jen krátkou výdrž, zhruba 15 minut. Srdce se začíná naplno rozvíjet po odeznění hlavy a jeho výdž bývá 2-3 hodiny. Nejdéle pak vydrží tělo, nebo také základ, který u kvalitního parfému trvá i 24 hodin. Proto při míchání svého parfému myslete i na tuto skutečnost.

Ingredience

  • 100% éterické oleje
  • 75 ml 80% alkoholu
  • 2 lžíce vody
  • 15 ml jojobového nebo mandlového oleje

Postup

Připravte si větší láhev, do níž nejprve nalijete jojobový olej. Pak jde doslova o alchymii. Jednotlivé esenciální oleje přidávejte po kapkách v libovolných poměrech. Průběžně vůni zkoušejte. Nakonec přidejte alkohol a lahvičku několik minut protřepávejte. Poté ji nechejte nejméně 48 hodin odležet a znova vůni vyzkoušejte. Pokud je vůně přiliš silná, přidejte trochu vody. Parfém se rozvoní za dva týdny. 

Výdrž vůní

Pokud tápete, který olej má největší výdrž, tedy který se hodí jako základ parfému, pak vám dáme menší tahák. Snad vám pomůže se v tom lépe orientovat.

  • Hlava: bergamot, jasmín, levandule, citron, limeta, neroli, orchidej, růže.
  • Srdce: cedrové dřevo, skořice, pačuli, santalové dřevo, vanilka, mech, lišejník, kapradina.
  • Základy: hřebíček, pelargónie, citronová tráva, neroli, muškátový oříšek, ylang-ylang.

Něco navíc

Někteří parfuméři přidávají do svých vůní například pepř nebo mořskou sůl. Pokud zkusíte experimentovat i s těmito sypkými přísadami, nechejte je dva dny louhovat a poté sceďte. Samotný parfém pak přelijte do tmavé uzavíratelné skleněné lahvičky. A nezapomeňte vyrobit také etiketu a parfém patřičně pojmenovat. Aby parfém obdarovanému skutečně dlouho vydržel, je potřeba s ním správně zacházet. Jak na to, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008