Co dělat, když slepice přestanou snášet vajíčka

 Ostatní 
18. prosince 2020 07:42 / Marie Popelková
  18
📷
5 fotografií v galerii
Dobře opečovávané slepice snáší dost vajíček Depositphotos
Pokud chováte slepice, může se vám stát, že najednou přestanou snášet vajíčka. Nevěšte hned hlavu. Zkuste nejprve zjistit, proč se tak stalo, teprve pak lze zvolit vhodné řešení.

Důvodů, proč slepice přestaly snášet vajíčka, může být více. Někdy stačí zdánlivá maličkost, například vyčistit kurník nebo zvětšit opeřencům výběh. Pokud máte podezření na nějakou nemoc, zajděte se slepicemi k veterináři. Například z rozboru trusu se dá zjistit, jestli se vaše slepice nepotýkají s parazity. Seznamete se s nejčastějšími důvody, proč slepice nenesou.

Stres

Pokud například kuny dělají nájezdy na váš kurník a odnášejí z něj vejce, mohou být nosnice značně ve stresu, což se hned na snůšce vajec projeví. Zkontrolujte proto, zda není někde díra, kterou by se škůdci mohli do kurníku dostat, a případně ji zadělejte. Dobře zabezpečte také dvířka do kurníku.

Nekvalitní krmivo

Správné a hlavně kvalitní krmivo je základ. Když zvolíte vhodné krmivo i s ohledem na věk zvířete, vyroste vám z kuřete aktivní slepice, která snese spoustu vajíček. V opačném případě nemůžete očekávat žádné zázraky. Zbytky od kuchyňského stolu jsou pro slepice absolutně nevhodné. Obsahují nadbytečné množství soli, tuků i koření.

Nedostatek vitaminů

Vitaminy a minerály jsou důležité obzvláště pak v zimě, kdy je venku chladno a slepice nemají šanci si ve výběhu sesbírat kvalitní zdroj bílkovin a stopových prvků. K dispozici jsou jak ve formě prášku rozpustného ve vodě, tak i v tekuté podobě, které se dávkují rovnou do nápáječky s čerstvou vodou.

Nemoc

Další příčinou, proč přestane slepice snášet vajíčka, může být její nemoc. Pokud se vám slepice nezdá, na nic nečekejte a zajděte s ní k veterináři.

Věk slepice

V případě, že je slepice příliš stará, přestane snášet vejce. Vždy ovšem záleží na konkrétním druhu slepice, kterou chováte. Některé slepice totiž snáší i v deseti letech. O tom, jak do chovu slepic zapojit elektroniku, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008