Jak přepravovat psa v autě bez problémů a pohodově

 Mazlíčci 
30. prosince 2020 08:22 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Cestování se psem lze zvládat bez zbytečných nervů Depositphotos
Cestování pro jednoho psa může být radost, pro jiného však může nástup do auta či autobusu způsobit stres. Ve většině případů cestování se psem lze zvládat bez zbytečných nervů. Důležitá je včasná příprava, situaci vám mohou ulehčit i nejrůznější pomůcky, vychytávky, které znáte, ale zatím nepoužíváte.

Kromě bezpečnosti je potřeba myslet i na pohodlí zvířete. Při cestování je mohou potrápit úmorná vedra, proto myslete na to, jak je efektivně a především bezpečně ochladit. Výbornou variantou je zapnutí klimatizace nebo větrání prostřednictvím otevřeného okénka.

Radost z jízdy

Sotva otevřete dveře vašeho auta, naskákají vaši psi dovnitř a už se těší, že někam pojedou na výlet, pak je to v pořádku. Vaši mazlíčci se těší na společnou jízdu, ale i na to, co bude následovat. Může to být společné hraní na psí louce, návštěva cvičiště nebo pouhé přiblížení se k lesu, kde bude volný výběh. Je důležité si pamatovat, že váš pes jízdu autem zvládne lépe s prázdným než plným žaludkem. 

Krátké vyjížďky

Někteří psi neradi cestují a dostat je do auta je nadlidský výkon. Takoví psi mohou trpět kinetickou nevolností, proto je vhodné brát psa nejprve na krátké vyjížďky. Není vhodné brát psa na první jízdu autem k veterináři. Mohlo by se stát, že se pes bude bát každého nástupu do auta i návštěvy u veterináře. Nejprve vyzkoušejte se psem nástup do auta. Přilákejte ho do auta na pamlsek nebo jeho oblíbenou hračku. Není dobré psa před začátkem cesty rozrušit. Pokud pes v autě slintal, může to být důsledek rozrušení nebo trpí kinetózou. Pes by mohl za jízdy zvracet. Před každou jízdou použijte raději speciální deku s jednou stranou gumovou. Ochráníte sedačky v autě. Pokud pes přehnaně štěká a chová se v autě nezvladatelně, měl by se k němu někdo posadit a zklidnit ho. Pes nesmí při jízdě výt.

Chraňte auto

Psa, který zůstane v autě sám, může napadnout leccos. Může rozžvýkávat potahy, poškodit dveře, interiér auta. V takovém případě se vyplatí postříkat čalounění i bezpečnostní pásy hořkým nejedovatým sprejem, který odpuzuje zvířata. Psovi dejte hračku na žvýkání, která ho zabaví. Bezpečnostní pásy pro psy v autě jsou jakousi alternativou, pokud vezete více psů, které nelze umístit do jedné klece. Bezpečnostní pásy na zadním sedadle se dají připevnit do otvorů pro klasické pásy pro osoby. Pes se díky nim nebude moci volně pohybovat v autě a při prudkém zabržděním auta jej budou chránit před nárazem. Dále čtěte: O tom, co dělat, když vašeho čtyřnohého kamaráda napadne jiný pes, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008