Zubní pasta v domácnosti. Budete se divit, co všechno dokáže

 Ostatní 
02. prosince 2020 17:41 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Kromě čištění zubů zvládne zubní pasta i čištění v domácnosti Depositphotos
Zubní pasta nemusí být jen účinným pomocníkem při ústní hygieně, kromě zubů si totiž poradí i s čištěním různých povrchů a skvrn. Poradíme vám několik tipů, jak zubní pastu můžete použít netradičním způsobem ve vaší domácnosti.

Zubní pasta může být při úklidu opravdu skvělým pomocníkem. Její struktura je totiž velmi jemná, zároveň však brusná, takže dokáže řadu předmětů krásně vyleštit, ale nepoškrábe je. Oproti běžným čističům také hezky voní a nemusíte se bát ji použít ani na věci, které přijdou do styku s potravinami.

Vrátí zašlý lesk

Klasická negelová zubní pasta dokáže navrátit lesk kovovým i skleněným povrchům. Postup je vždy stejný, stačí na povrch nanést trochu zubní pasty a vyleštit jemným suchým hadříkem. Zbytky pasty pak jen jednoduše odstraňte navlhčeným kusem látky. Tímto způsobem můžete vyčistit například chromované povrchy v koupelně či kuchyni, připáleniny z žehličky, kolečka od sklenic na nábytku, ale také i světla u auta.

Kromě zubů vyčistí i šperky

Obdobným způsobem může zubní pasta vrátit lesk i vašim starým šperkům. Stačí jen nanést trochu pasty a nechat ji zaschnout. Poté šperk hadříkem či starým zubním kartáčkem krouživými pohyby pečlivě vyčistěte a bude zase jako nový. Stejným způsobem můžete také vyčistit stříbrné příbory.

Oživuje bílou

Zubní pasta také dokáže navrátit bělost mnoha povrchům, jako například zažloutlým gumovým částem na teniskách. Stačí jen nanést trochu pasty na dané místo a nechat zhruba patnáct minut působit. Pak už jen pořádně vydrhněte houbičkou.

V tomto případě si však dejte pozor na to, abyste použili skutečně pouze čistě bílou negelovou pastu. Modrá, zelená či červená pasta vám v dosažení bělosti moc nepomůže.

Zabrání mlžení

Obzvláště nyní, kdy je třeba téměř neustále nosit nasazenou roušku, jistě oceníte trik se zubní pastou, kterým zabráníte mlžení brýlí. Stačí nanést na skla brýlí trochu zubní pasty a opatrně vyleštit. Stejným způsobem zabráníte mlžení také na potápěčských či lyžařských brýlích, ale také na zrcadle.

Zbaví zápachu

Zubní pasta dokáže také účinně pohlcovat pachy. Pokud jste tedy zrovna pracovali s česnekem či jinou aromatickou potravinou a potřebujete se zbavit nepříjemného zápachu, který vám na rukou ulpěl, stačí si je jen umýt trochou zubní pasty a je po problému. Zubní pastu můžete využít také při péči o vaše nehty, jak na to, jsme psali zde.

Stejně tak zubní pasta zatočí se zápachem, který zůstal na krájecím prkénku po přípravě ryby, krájení cibule či výše zmíněného česneku. Stačí jen prkénko umýt vyčistit pomocí zubní pasty a opláchnout.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve