Naučte se uvařit perfektní těstoviny. I takto snadný úkon má svá pravidla, lidé ale stále opakují stejné chyby
Těstoviny pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Jsou bohaté na sacharidy a zároveň uvolňují energii ze získané potraviny postupně. Proto jsou vhodnou potravinou i během dietního režimu.
Většina lidí vaří těstoviny tak, že v hrnci přivede k varu osolenou vodu, přidá špagety, podle chuti je uvaří a nakonec přes síto scedí. Myslíte si, že je stačí jen hodit do vroucí vody? Chyba. Při vaření těstovin je totiž nutné dodržet několik zásad.
Jak vařit těstoviny
- Vždy kupujeme jedině kvalitní těstoviny.
- Těstoviny musíme vařit ve velkém množství mírně osolené vody.
- Na každých 100 g použijeme zhruba 1 l vody.
- Sůl vhoďte až do vroucí vody.
- Při vaření těstovin nepřilévejte do vody olej.
- Nepoužívejte poklici na hrnec.
- Během vaření těstoviny několikrát promíchejte.
- Po uvaření těstovin je neproplachujte studenou vodou.
Vodu, ve které se těstoviny vaří, nikdy nevylévejte. Můžete ji využít. Psali jsme také: Vodu z těstovin je hřích vylévat do dřezu. V domácnosti má velmi široké využití.
Jak docílit al dente a proč
Těstoviny "al dente" jsou chutnější a lépe stravitelné (a proto také zaženou lépe pocit hladu). Tato příprava těstovin je známá především z jižní části Itálie. Abychom dosáhli takto uvařených těstovin, je potřeba vařit těstoviny správně podle návodu na obalu, který je výrobce povinný uvést. I tak jsou ale údaje jen přibližné, každý sporák totiž vaří jinak rychle, nový vaří samozřejmě rychleji než starý a plynový jinak než elektrický nebo indukce. Pravdou ale je, že v Čechách jsme si na těstoviny al dente zatím příliš nezvykli.