Naučte se uvařit perfektní těstoviny. I takto snadný úkon má svá pravidla, lidé ale stále opakují stejné chyby

Při vaření těstovin je třeba dodržet několik zásad
 Ostatní 
20. ledna 2021 11:08 / Pixabay
  4   0
FOTO DOPLNIM :) Jídla z těstovin jsou velmi oblíbená. Jsou lehká, jejich příprava je snadná a chuť rozmanitá. Říká se, že jde o jedno z nejjednodušších jídel. Aby však těstoviny byly opravdu perfektní, je třeba dodržovat postup a nedělat zbytečné chyby.

Těstoviny pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Jsou bohaté na sacharidy a zároveň uvolňují energii ze získané potraviny postupně. Proto jsou vhodnou potravinou i během dietního režimu.

Většina lidí vaří těstoviny tak, že v hrnci přivede k varu osolenou vodu, přidá špagety, podle chuti je uvaří a nakonec přes síto scedí. Myslíte si, že je stačí jen hodit do vroucí vody? Chyba. Při vaření těstovin je totiž nutné dodržet několik zásad.

Jak vařit těstoviny

  • Vždy kupujeme jedině kvalitní těstoviny.
  • Těstoviny musíme vařit ve velkém množství mírně osolené vody.
  • Na každých 100 g použijeme zhruba 1 l vody.
  • Sůl vhoďte až do vroucí vody.

  • Při vaření těstovin nepřilévejte do vody olej.
  • Nepoužívejte poklici na hrnec.
  • Během vaření těstoviny několikrát promíchejte.
  • Po uvaření těstovin je neproplachujte studenou vodou.

Vodu, ve které se těstoviny vaří, nikdy nevylévejte. Můžete ji využít. Psali jsme také: Vodu z těstovin je hřích vylévat do dřezu. V domácnosti má velmi široké využití.

Jak docílit al dente a proč

Těstoviny "al dente" jsou chutnější a lépe stravitelné (a proto také zaženou lépe pocit hladu). Tato příprava těstovin je známá především z jižní části Itálie. Abychom dosáhli takto uvařených těstovin, je potřeba vařit těstoviny správně podle návodu na obalu, který je výrobce povinný uvést. I tak jsou ale údaje jen přibližné, každý sporák totiž vaří jinak rychle, nový vaří samozřejmě rychleji než starý a plynový jinak než elektrický nebo indukce. Pravdou ale je, že v Čechách jsme si na těstoviny al dente zatím příliš nezvykli.

Ema Maxová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Nebudete věřit vlastním očím. Podívat se na některá místa je neuvěřitelný adrenalin

Věda & Vesmír

Uctívané ostatky svatého Jakuba, jednoho z 12 apoštolů, patří ve skutečnosti někomu jinému

Bydlení

Aby vám žehlička časem nezničila prádlo, potřebuje údržbu. Zbavte ji vodního kamene a připálenin

Zavřít reklamu