Roztomilé skinny morče. Rádo se mazlí a je vhodné i pro alergiky

 Mazlíčci 
25. července 2020 09:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kůže bez srsti je hebká Depositphotos
Vhodným typem pro alergiky je skinny morče. Nemá totiž žádnou srst. Na druhé straně to ale vyžaduje větší péči. Zvíře může být náchylnější na vnější vlivy a olejíčky na kůži také nejsou levnou záležitostí.

Skinny morče nemá žádnou srst a můžete si vybrat z více barev od bílé přes hnědou po černou a také vícebarevné. Zvíře se rádo mazlí a kvůli hebké kůži je příjemné na dotek. Je hravé a dá se lehce ochočit. Můžete ho naučit i nějakým hrám.

Ne pro začátečníka

Skinny morče by si ale neměl kupovat úplný začátečník. Pokud už s chovem morčat máte nějaké zkušenosti, můžete si ho koupit. Nejlépe uděláte, když si pořídíte hned dvě, nejlépe dvě samice nebo dva samce. V případě páru počítejte s tím, že budete muset řešit mladé.

Musíte si hned na začátku uvědomit, že je druh bez srsti více náchylný. Nehodí se tedy pro chov venku, ale potřebuje příjemné podmínky domova. Pro klec mu musíte najít místo bez průvanu, ale také nesmí být přímo na slunci. Klec by měla mít rozměr metr na půl metru, větší vůbec nevadí.

Na dně by měla být podestýlka v podobě hoblin. Vynechejte raději seno a slámu, protože by se mohla skinny morčata poškrábat a zranit. V kleci by měla být v napáječce voda, miska s jídlem a domeček pro úkryt. Doplnit můžete hračky a větve na okusování. Vždy myslete na tři základní body, a to teplo, úkryt a bezpečí, aby se morče nikde nezranilo.

Více stravy

Morče je býložravec. Musíte mu zajistit přísun čerstvého sena i byliny, trávu a listy jako pampelišku, jetel a podobně. Pochutná si i na ovoci a zelenině, ale musíte hlídat, jaké druhy mu dáte. Vhodná je brokolice, paprika nebo jablko a jahoda. Jako doplňky zvolte granule a různé pamlsky, které koupíte ve zverimexu. Musíte doplňovat i vitamin C, který si morče samo nevyrobí.

Skinny morčata mají rychlý metabolismus, díky kterému se vytváří dostatek tepla pro holé tělo. Kvůli tomu také spořádají více potravy, takže myslete na to, že jim krmení nesmí chybět. Jídlo potřebují několikrát denně. Z důvodu častějšího vylučování musíte také častěji čistit klec.

Náchylnější kůže

Druh má ale i své nevýhody. Ne každému se může chtít pečovat o kůži morčete, které je náchylnější na zimu i slunce a také ostré a škrábavé povrchy. Péče o kůži je nákladná a zahrnuje speciální olejíčky a krémy. Proto byste před jeho pořízením měli něco o plemenu nastudovat. Morčeti také rychle rostou drápky, které musíte stříhat.

Počítejte také s tím, že kromě častého krmení budete muset věnovat zvířeti i pozornost. Vyžaduje, aby na něj majitelé měli čas. Za koupi dáte kolem tisícikoruny, navíc se doporučuje chov v páru, takže si částku musíte zdvojnásobit. O spřátelení morčat jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47