Vzdejte boj s mechem, máme pro vás řešení

 Zahrada 
08. února 2021 10:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mech umí vytvořit nádherná zákoutí Depositphotos
Mech sice nebývá vítaným návštěvníkem zahrady. Ale pokud už nevíte, jak se jej zbavit, co si z něj naopak udělat okrasu vaší zahrady? Má to několik výhod.

Mech sice na první pohled vypadá jako zcela obyčejná rostlina, která dokáže na zahradě pěkně potrápit. Ale pokud bychom se na něj podívali podrobně, jde o neobyčejnou rostlinu. Její každý lístek totiž vznikl z jediné buňky. Vzhledem k tomu, že nemá hluboké kořeny, výživu získává celým svým povrchem. Řada lidí se však mechu snaží zbavit jako plevele. Přitom je to skvělý izolant, který naopak brání růstu dalších plevelů a dokáže také zpevnit spáry mezi kameny. Tak proč jej nevyužít jako dekoraci? Zkuste si jej letos na jaře na zahradě pěstovat.

Nejednoduché pěstování 

Tak, jak snadno se mechu snaží zbavit někteří zahrádkáři, tak naopak nesnadné bývá jeho pěstování. Mech je totiž poměrně vybíravý co se týká půdy. Ke svému růstu potřebuje vlhké místo ve stínu a navíc kyselou půdu. Pokud takové podmínky vaše zahrada splňuje, máte vyhráno. Nicméně mech můžete pěstovat i na slunném a suchém místě. Existují totiž suchomilné druhy, např. prutník stříbrný.

Kam na mech

Pozor, pokud si budete chtít vyrazit na mech do lesa, pak zadržte. Takový nezákonný sběr se vám může hodně prodražit, a to až na deset tisíc korun. Raději se poohlédněte ve specializovaných prodejnách, které mech nabízejí pro dekorativní účely. Pláty mechu pak položte na odplevelenou a pískem posypanou plochu a mírně je přimáčkněte. Používejte jemný tlak vody, abyste svůj mechový koberec neposouvali nebo dokonce nepoškodili. Tmavě zelená barva mechu nebo jeho nerovnoměrné pokrytí je známkou přelévání. Poté udržujte mech vlhký.

Nenáročný

Péče o mech není nikterak náročná. Základem je poskytnout mechu takový podklad, ke kterému může pohodlně přilnout. Jakmile se vám uchytí, máte vyhráno. Mech nijak významné hnojení nevyžaduje, ale je možné mu během jara dodat tekuté hnojivo pro kyselomilné rostliny, ovšem ve velmi jemném ředění.

Rozmnožování

Mech se dá poměrně snadno i množit. Prostě si kousek odrýpněte a osaďte jím plochu, kterou si přejete, aby mech obrostl. Chomáčky mechu je lépe vybrat větší než menší, aby se maximalizovala šance na to, že se mech uchytí a začne se rozrůstat. Než se tak stane, můžete prázdná místa doplnit kameny, starými pařezy, ale i kapradím nebo jinými květinami, které dokáží také skrýt leckterou vadu. Jaké druhy jsou vhodné, jsme psali zde. Samotný mech je také možné na mnoha místech nahradit rostlinou zvanou úrazník, která se rychle šíří a je mechu podobná. Uvidíte, že mechová zahrádka vypadá opravdu kouzelně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod