Pokud chcete v létě sklízet, začněte s předpěstováním rajčat

 Zahrada 
11. března 2018 13:39 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pěstování rajčat jsme si v Čechách oblíbili Pixabay
Chcete-li si vypěstovat vlastní oblíbenou odrůdu, jejíž semínka si schováváte z minulé úspěšné várky, nebo se zkrátka nechcete spoléhat na odrůdy, jejichž sazenice koupíte později v obchodě, je nejvyšší doba na předpěstování vlastních sazeniček.

Než se vůbec pustíte do sadby, je dobré zvolit vhodnou odrůdu, kterých je opravdu nespočet. Záleží hlavně na tom, jaké podmínky pro pěstování máte. Zdali vlastníte zahradu, skleník nebo třeba jen balkon či parapet, pak budete nejspíš vybírat mezi tyčkovými nebo keříčkovými rajčaty.

Variant, mezi kterými lze volit, je opravdu mnoho. Kromě podmínek k pěstování je také dobré orientovat se podle ranosti, vzrůstu, vlastností plodu (především tvaru a chuti), pevnosti, odolnosti k praskání, hmotnosti, skladovatelnosti, nebo třeba vhodnosti k přímé konzumaci či dalšímu zpracování. Jak pěstovat obří rajčata se dočtete zde.

Kdy začít se sadbou

Ať už se rozhodnete jakkoliv, je březen nejvyšším časem pro výsadbu. Uvědomte si, že rajče má vegetační období 150 dní, což je téměř polovina roku. S předpěstováním rajčat je proto vhodné začít začátkem března, aby v našich podmínkách vůbec byly plody schopné dozrát.

Jak zasít semena

Pro výsev nejlépe zvolte kupovaný zahradnický substrát pro výsev a množení. Než do něj semena vložíte, důkladně jej propařte, čímž odstraníte všechny případné škůdce a zárodky rostlinných chorob. Zeminu je potřeba propařit 90 – 100 °C po dobu deseti minut.

Po zchladnutí vysévejte semena řídce, aby měly rostliny dostatečný prostor pro vytvoření kořenového systému – úplně stačí dvě semena do každé nádoby. Zatlačte je lehce prstem nebo zadní částí vařečky zhruba 1 - 2 centimetry pod povrch a zahrňte okolní zeminou. Poté je zavlažte rozprašovačem – nezalévejte. Semínka by se mohla vyplavit. Když poté přikryjete nádobu tabulovým sklem nebo průhlednou fólií, semínkům v růstu pomůžete.

Do čeho zasadit

Nejlépe se osvědčily rašelinové sadbovače, které se prodávají buďto spojené, nebo samostatně po jednom kuse. Jsou to nádoby z lisované rašeliny, které se používají jednorázově a rostlinu v nich poté můžete vložit rovnou do země. Kořeny prorostou stěnami do okolní půdy a nemusíte mít strach, že byste při přesazování poškodili kořeny.

Péče o vzrostlé sazenice

Jakmile se objeví dva pravé listy, je vhodný čas sazenice tzv. přepíchnout, tedy přesadit do většího kelímku či malého květináče o rozměrech alespoň 8 x 8 cm. Naplňte jej zahradnickým substrátem a vložte i s rašelinovým sadbovačem do země až po děložní lístky.

Zaštípněte také kůlový kořínek, aby mohla rostlina vytvořit bohatý kořenový systém. Do zeminy přidejte zhruba třetinu rašeliny, zalijte ji přes jemné kropítko a již nezaklápějte. Vzrostlejší sazeničky je také dobré začít podpírat špejlí, aby se nezlomily.

Kdy je vysadit ven

Do fóliovníků můžete dát předpěstované sazeničky již v druhé polovině dubna, ovšem na venkovní stanoviště je vysaďte raději až koncem května, tedy až po pominutí nebezpečí přízemních mrazíků. Ideální sazenička by měla mít alespoň osm listů a dobře vyvinuté první květenství. Výška by se měla pohybovat kolem 25 centimetrů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve