Porod fenky zvládnete i doma. Poradíme, jak se na takovou událost připravit

 Mazlíčci 
16. února 2021 15:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S dobrou přípravou zvládnete psí porod i doma Pixabay
Pokud máte březí fenku, není nutné nechávat porod na veterináři. Pokud vše probíhá, jak má a nečekáte žádné komplikace, lze nechat fenku porodit u vás doma. I tak je ale vhodné, mít předem domluvenou pomoc na telefonu s vaším veterinářem, kdyby se přece jen něco přihodilo. Sdělit mu přibližný datum a čas porodu, aby věděl, kdy má být v pohotovosti.

Doma budete muset fence vybrat nějaké vhodné místo k onomu šťastnému okamžiku. Takové, kde bude mít klid a pohodlí. Je nutné prostor vybavit několika věcmi.

Porodní box

Zhruba 14 dnů před porodem je nutné připravit fence nějaké „hnízdo“. Postačí vám třeba kartonová krabice. Samozřejmě vybírejte tak velkou krabici, která odpovídá velikosti psa a je nutné myslet i na to, že v ní později bude i se štěňátky. Šikovnější z vás si mohou vyrobit box i ze dřeva. Dno a kraje vystelte třeba podložkou pro štěňata, dekou nebo ručníkem. Je vhodné, aby půlka boxu měla pokojovou teplotu a druhá měla zabudované nějaké vyhřívání. Dobře poslouží třeba lampička pro odchov selat, kterou seženete v zemědělských potřebách. Nebo pořídíte vyhřívanou elektrickou dečku. Box by se měl nacházet na klidném a útulném místě v pokojové teplotě.

Důležitá je i hygiena

Porodní box udržujte v čistotě. Je dobré místo kolem boxu i v něm pravidelně čistit jemnou dezinfekcí nebo speciální dezinfekcí pro štěňata. Nikdy nepoužívejte savo. Stejně tak je důležitá péče o fenku, když dorazíte třeba z vycházky. Na tuto péči se používá roztok hypermanganu, který je rozpuštěný ve vlažné vodě. Fence tímto čistěte cecíky, mléčné žlázy, řitní otvor a všechny packy. I vás se samozřejmě týká čistota. Například mít čisté ruce při manipulaci s „hnízdem“.

Strava

Velmi důležitý faktor pro porod bez komplikací je strava. Pokud nebude fenka správně krmena, může to mít za následek špatný vývoj plodu, odumření vajíček nebo pozdější komplikovaný stav štěňat. Fence podáváme po celé období dostatečné množství vody.

První měsíc není potřeba jídelníček fence nějak měnit. Podávejte jí proto 1x až 2x denně klasickou potravu, na kterou je zvyklá.

V 5. až 8. týdnu již pes potřebuje dostatek živin pro sebe a pro očekávaná štěňata. Zvyšuje se nárok na energetickou hodnotu v potravě. Ve specializovaných prodejnách lze pořídit kvalitní granule pro březí a kojící fenky. Krmivo podáváme 3x až 4x denně ve stejném množství, jako dáváte normálně.

V posledním měsíci březosti je nutné zvýšit obsah vápníku a fosforu v potravě. Kdyby vás zajímalo proč, tak v tomto období nastává vývoj kostí štěňat. Opět vám pomohou speciální granule pro březí feny s obsahem těchto živin.

A jak poznáme, že se blíží onen den?

Hlavním faktorem blížícího se porodu fenky je snižování tělesné teploty. Ta spadne z 38,5 °C na 37 °C. V takovém případě můžete očekávat příchod nových tvorečků do 12-24 hodin. Mezi další příznaky patří neklidnost feny, schovávání, polehávání, ztráta chuti k jídlu a škrábání do podestýlky. Porody bývají většinou bez komplikací, ale třeba u prvorodiček trvá příchod prvního potomka déle a sám majitel z toho může být nervózní. Hlavní je zachovat klid a myslet na to, že taková situace může trvat i dvě hodiny. A o tom, jak si poradit s výchovou nového přírůstku, se dočtete více zde.

Témata: porod, fena, štěňata
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve