Vypěstujte si doma nekonečnou zásobu zázvoru

 Dům 
15. února 2021 13:57 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zázvor je skvělý lék při chřipce a nachlazení Pixabay
Zázvor má skvělé protichřipkové účinky. Jeho oddenky si můžete koupit v supermarketu, nebo si je snadno pěstovat doma.

Co by byla asijská kuchyně bez zázvoru. Tato oblíbená surovina se používá nejenom v syrovém, ale také sušeném stavu. Jídlům, ať už sladkým nebo slaným, dodá zvláštní pikantní chuť. Zázvor díky svým účinkům bývá také součástí různých přírodních léků, čajů, vyrábějí se z něj pastilky i bonbóny. I když je zázvor exotická rostlina, je na pěstování neuvěřitelně nenáročná. Proto je snadné si jej vypěstovat i doma. Zkuste to také. 

Oddenky s pupeny

Chcete-li si vypěstovat zázvor doma, máte dvě možnosti. Buď si kupte semínka zázvoru, nebo si jej zkuste vypěstovat zkořene, který koupíte v obchodě. Vyberte si oddenek, který má dostatek oček. To jsou pupeny, z nichž vyraší nové výhonky. Oddenek namočte přes noc do vody, aby se z něj smyly inhibitory růstu, které zabraňují klíčení (což nechcete). Další den vložte do květináče, který je dostatečně široký a má ve spodní části dostatek drenážní hmoty, a dovnitř nasypejte propustnou zeminu. Zázvor nedávejte příliš hluboko. Jenom jej lehce přihrňte hlínou a udržujte jej dostatečně vlhký. Po nějaké době se můžete těšit na první výhonky a lístky. 

Po čtvrt roce první sklizeň 

Rostlinka má ráda teplo a spíše než slunce jí vyhovuje polostín. Přes léto můžete mít zázvor i venku, ale dávejte pozor na příliš prudký vítr, který by mohl zlámat jeho křehké výhonky. Na první sklizeň se můžete těšit zhruba za 10 měsíců. Ovšem i během této doby si můžete uždibovat malé kousky. První malé kousky získáte po 3–4 měsících. Stačí lehce odhrnout hlínu, odříznout si kousek kořene a ten opět zakrýt zeminou. Pokud to takto budete praktikovat, budete mít nekonečnou zásobu zázvoru. 

Na pití i ke koupeli

Každý zázvor je trošku jinak silný. Ale zásada, které byste se měli držet, je nedávat víc než jednu kávovou lžičku na čtyři porce připravovaného jídla. Čaj připravíte tak, že zalijete půl lžičky strouhaného zázvoru čtvrt litrem vřelé vody. Kromě toho, že vás krásně prohřeje, vám pomůže i při bolestech hlavy, nachlazení a proti žaludečním a cestovním nevolnostem. Pokud vám během zimní procházky prochladly nohy, udělejte si zázvorovou lázeň. Nohy ponořte do lavoru s horkou vodou s přídavkem zázvorové šťávy, napařte se, zabalte do teplé deky a chvíli odpočívejte. Zázvor je také skvělý prostředek proti padání vlasů. Jak si z něj vyrobit domácí masky, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod