Při častějším mytí psa buďte obezřetní

 Mazlíčci 
16. února 2021 08:24 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro zvířata není častá koupel vůbec prospěšná Depositphotos
Zimní období většina psích mazlíčků miluje. Řádění ve sněhu si užívá téměř každý, ovšem velmi záhy přichází doslova studená sprcha v podobě očistné koupele. Často je totiž nutné smýt nejen špínu, ale i sůl. Kdy je však rozumné psa celého omýt a kdy sáhnout pouze po vlhkém ručníku?

Máme pro vás základní informace týkající se koupání vašeho pejska.

Někdy stačí mýt jen packy

Na pravidelné procházky musíte se svým psem vyrážet, ať je teplo, nebo zima. Sněhová peřina není zdaleka to nejhorší, co vás může při procházce s mazlíčkem potkat. Jakmile totiž začne tát, nevyhnete se několikrát denně důkladnému čištění zabahněných tlapek. Je vhodné z nich také smýt případnou sůl. Pokud to není nutné, zůstaňte opravdu jen u pacek a neumývejte pejska celého.

Nedrážděte kůži zbytečně

Čím častěji budete umývat a šamponovat jeho srst, tím více škody naděláte. V případě domácích mazlíčků totiž platí, že celé tělo byste jim měli umývat jen v případě, kdy je to nezbytně nutné. Pokožka je totiž pro psy jedním z nejdůležitějších orgánů, a to zejména proto, že reguluje u zvířat výdej tepla, slouží jako ochranná vrstva a dokáže vnímat různé podněty. Zároveň je povrch kůže pokrytý lipidovou vrstvou, která psa chrání před vlivy prostředí a dehydratací.

Jak často koupat psa

Pokud je pes příliš často koupán, a navíc jsou k tomu používány nevhodné přípravky, mohou se u něj objevit vážné kožní problémy, které mohou vyústit až v lysiny či bakteriální zánět kůže. Ideální četnost koupání celého těla je podle odborníků maximálně jednou za tři měsíce. Základem však je, že pejska umyjete šamponem, který odpovídá typu jeho kůže. Pokud víte, že máte psa alergika, musíte sáhnout pro speciální přípravek, který je pro tyto pejsky určen. Nikdy také nepoužívejte šampon určený pro lidi.

Předkoupací procedury

Než se pustíte do samotné očisty, pejska vykartáčujte. Odstraníte jednak hrubé nečistoty ze srsti, včetně odumřelých chlupů, a také umožníte šamponu, aby se dostal až na kůži. Než psa namočíte, zkontrolujte teplotu vody, měla by být stejná jako v případě koupání malých dětí, kdy ideální teplotu ověřujete na předloktí ruky. Čtěte také: Psí tlapky potřebují zejména v zimě důkladnou péči, jinak pořádně bolí.

Pozor na oči a uši

Při očistě psa nedělejte prudké pohyby, aby pro něj celý proces nebyl ještě více stresující. Snažte se zamezit tomu, aby se voda nebo šampon dostaly do očí a uší. Právě uši můžete ochránit například vložením kousků vaty. Po namydlení srst důkladně omyjte, aby zbytky šamponu pejska nesvědily. Poté jej důkladně vysušte ručníkem, rozhodně nikdy nepoužívejte fén.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47