Pěstujte rostliny, které pomohou zmírnit stres a navodit v domácnosti pohodovou atmosféru

 Ostatní 
22. února 2021 10:56 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
V oáze rostlin se vám bude dobře relaxovat  Depositphotos
V dnešní době není jednoduché žít bez stresu a úzkostí. Duševní zdraví většinové populace se během pandemie rapidně zhoršilo. Bojovat proti nepohodě můžete nejen sportem, ale i relaxací ve svém bytě. Půjde vám to lépe, když si ho zútulníte pomocí květin, které v interiéru navodí pocit pohody a bezpečí. Jaké pokojové rostliny si vypěstovat?

Péče o rostliny vás může přivést na jiné myšlenky. Nemusíte se bát, že vám uhynou. Většině z nich postačí vhodné stanoviště a pravidelná zálivka. Některé z nich příjemně provoní místnost, díky tomu se vám bude lépe relaxovat. Ideálně si jich pořiďte hned několik. Psychické pohodě přispěje už jen samotný pobyt v zelené oáze.

Aloe vera

Aloe vera je velmi oblíbenou pokojovou rostlinou hned z několika důvodů. Můžete ji využít při poranění pokožky, má totiž protizánětlivé účinky. Kromě toho napomáhá čistit vzduch od dráždivých látek, které se mohou uvolňovat třeba z chemických čisticích prostředků. Aloe vera se jako jedna z mála rostlin hodí do ložnice, protože tvoří kyslík v noci.

Pročištěný vzduch a samotná přítomnost rostliny má pozitivní vliv na duševní pohodu. Pěstování aloe vera není nijak náročné. Stačí, když ji jednou až dvakrát do týdne zalijete a umístíte na světlé stanoviště. Rostlina by však neměla být dlouho na přímém slunci.

Levandule

Levanduli charakterizují její fialovomodré květy a příjemná vůně. Rostlina pozitivně ovlivňuje nervový systém. Napomáhá snížit bolest hlavy a psychické vyčerpání. Výrobci usušenou levanduli často přidávají do polštářů, aby se lidem lépe usínalo. Levanduli zvládne v domácnosti pěstovat každý. Musíte však dát pozor na přelití. Rostlina vyloženě nesnáší přemokření. Se zalitím počkejte, dokud nebude substrát suchý.  

Jasmín

Jasmín má krásné bílé květy a sladkou vůni. Dokonale se hodí do místnosti, kde relaxujete nebo spíte. Používá se i jako přísada do kosmetických přípravků. Rostlinka je známá tím, že napomáhá zmírnit stres a neklid. Vůně jasmínu by měla přispět i k lepšímu spánku.

Rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku. Na jaře a v létě potřebuje dostatek vláhy, ale přílišným přemokřením jí můžete ublížit. Dařit se jasmínu bude na slunném stanovišti, ale nesnese přímé sluneční paprsky. Dále čtěte: Vypěstujte si doma nekonečnou zásobu zázvoru.  

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?