Někdo si brousí brusle doma. Dobrý nápad to ale není
Domácí broušení bruslí je velmi náročné a pokud v něm nemáte vyloženě praxi, není radno se do něj vůbec pouštět. Můžete totiž nadělat více škody než užitku.
Brusle můžete i zničit
Nabrousit si doma kuchyňský nůž nebo nůžky zvládnete. Ale co se týká broušení bruslí, to už taková legrace není. Najde se hodně lidí, kteří si myslí, že to zvládnou, ale ve výsledku si brusle jen zničí a zůstanou jim oči pro pláč. Obyčejným brouskem nebo bruskou si totiž ostří bruslí můžete nejen ještě více ztupit, ale dokonce i zdeformovat.
Dvojí ostří
Brusle je nutné svěřit profesionálovi, který pomocí speciální brusky vytvoří na ostří dvojí ostří, tj. vybrousí oblouček. Rozhodně se nepokoušejte brousit brusle do špičky! Brusli byste zničili, navíc na ledě byste se moc dlouho neudrželi a spadli byste. Jen odborník ví, jak brusle nabrousit. Existují i moderní postupy broušení, které dokáží vybrousit žlábek na hranato, nikoliv na kulato, jak je běžné. Brusle vás pak více podrží v obloucích i při přešlapování.
Na tupých nožích vám to nepojede
Pokud si chcete jízdu na bruslích opravdu užít, musíte je mít ostré. Dokonce i nové brusle je třeba nechat přebrousit, protože nemají na nožích vytvořený žlábek, nebo je jen nepatrný. Pokud zjistíte, že nože začínají rezivět, i to je signál, abyste nechali brusle přebrousit. Profík vám pomůže i se strhnutou hranou nože.
Pokud zima bruslení přeje a vy vyrazíte na led alespoň jednou za týden, klidně si nechejte brusle nabrousit jednou za měsíc až dva. Pokud bruslíte častěji, můžete je profesionálnímu brusiči svěřit i jednou za dva týdny. O tom, jak si doma na zahradě vytvořit vlastní kluziště, jsme psali zde.
Důležitá je hloubka žlábku
I když svěříte brusle odborníkovi, měli byste mu sdělit, jak chcete brusle nabrousit. Důležitá je hloubka žlábku.
- Mělký žlábek může mít tendenci uhýbat, brusle jsou ale rychlejší a nezařezávají se. V hokeji ji využívají agilní hráči.
- Naopak hluboký žlábek dokonale sedí na ledu, brusle neuhýbá, může se ale zařezávat a bude pomalejší. Takové broušení používají nejčastěji obránci a váhově těžší sportovci.