Morčata můžete chovat i venku na zahradě, stačí jen dodržet několik zásad

 Mazlíčci 
18. února 2021 13:24 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Morčata můžete celoročně chovat venku Pixabay
Pokud jste si pořídili morče, případně o jeho pořízení stále uvažujete, zamyslete se také nad tím, kde ho budete chtít chovat. Morčata totiž můžete bez větších problémů chovat i venku, stačí jen dodržet několik zásad.

Chov morčátek venku není nic složitého. Stačí jim poskytnout správný výběh, dobrý domeček a dodržet pár základních zásad a můžete chovat morčata venku celoročně, i přes zimu.

Kdy o venkovním chovu vůbec uvažovat

Pokud se chcete pustit do venkovního chovu, nemůžete s tím začít jen tak a vyhodit nebohá morčátka na mráz. Morčátka musí být na pobyt venku zvyklá, ideálně od malička. Optimální je začít s venkovním chovem v létě, kdy jsou teplé i noci a morče si začne postupně zvykat na změny počasí a teplot.

Přes zimu můžete nechat venku pouze morčata, která jsou na venkovní pobyt zvyklá a jsou venku nepřetržitě alespoň od léta. Venku přes zimu můžete nechat také pouze zcela zdravé jedince. Pokud jsou morčátka nemocná, raději je nechejte ještě uvnitř bytu v teple. Venku také nenechávejte březí samičky, těm rovněž dopřejte teplo domova alespoň do chvíle, než odchovají čerstvá mláďátka.

Sociální skupina

Jelikož jsou morčata velmi společenskými tvory, i pro chov doma v kleci se doporučuje pořídit si raději dvě morčátka než jedno. Pokud se však rozhodnete chovat je venku, bude lepší začít alespoň na čtyřech jedincích. Kromě toho, že se spolu budou kamarádit a udržovat spolu sociální vztahy, tak se také budou moci v zimě lépe vzájemně zahřívat.

Důkladná příprava

Pokud jste tedy rozhodnuti chovat morčata venku, bude potřeba vše důkladně připravit. Základem je pořádný výběh o rozloze alespoň jeden metr čtvereční, kde se budou moci morčátka pořádně proběhnout. Součástí výběhu musí být také dostatečně velký příbytek. Pokud hodláte mít morčata venku i přes zimu, měl by být domeček zateplený například polystyrenem a neměl by ležet přímo na zemi. Součástí příbytku musí být samozřejmě také podestýlka, kterou byste měli měnit jednou týdně, miska s krmivem, pítko s čerstvou vodou a zásobník se senem.

Jelikož morčata nehrabou jako třeba králíci, nemusí být výběh zakopán hluboko do země. Je ale nutné ho zajistit před případnými dravci, kterými mohou být například kočky. Výběh proto shora raději zajistěte pletivem či sítí, která morčátka ochrání před nebezpečím.

Výhody a nevýhody venkovního chovu

Nespornou výhodou venkovního chovu je to, že v domácnosti neucítíte žádný zápach z podestýlky a morčata vás nebudou v noci rušit svým nočním životem. Venku chovaná morčata mívají také kvalitnější srst, která bývá hustší a pevnější. Pokud navíc zařídíte výběh s příbytkem správně, veškerá práce s čištěním bude také o poznání jednodušší.

Venku chovaná morčata ale budou plašší než ta chovaná uvnitř, takže mazlení s nimi může být trochu oříšek, protože na člověka nebudou tolik zvyklá. Pokud navíc nebude příbytek zcela optimální, mohou být venkovní morčata více náchylná k onemocnění. Pokud není domeček dobře zaizolovaný, může být uvnitř příliš velká zima a morčata se nachladí. Pokud však bude zaizolovaný tak, že nebude dostatečně odvětraný, může se uvnitř kumulovat vlhkost, která také představuje riziko. Pokud tedy raději chcete chovat morče doma, přečtěte si více zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47