Popel ze dřeva vám pomůže k bohaté úrodě i zelenému trávníku

 Zahrada 
24. února 2021 14:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Popel ze dřeva obsahuje spoustu minerálů Pixabay
Pokud doma topíte dřevem, pak popel nevyhazujte. Připravujete se tím totiž o skvělé zahradní hnojivo, navíc je zdarma.

Už je to tady. Zahrada se pomalu probouzí k životu a volá o vaši pomoc. Pokud chcete mít letos bohatou úrodu, pak je potřeba dodat půdě potřebné živiny, o které během zimy přišla. A popel ze dřeva je k tomu naprosto ideální. Proč?

Bohatý na živiny

I když se to na první pohled nezdá, obyčejný dřevěný popel má v sobě neskutečné množství živin. Obsahuje zhruba 5 % organické hmoty, převážně je v něm z 35 %  zastoupen vápník, dále draslík a není v něm právě málo ani fosforu či hořčíku. Kromě toho popel ze dřeva má silně alkalickou reakci (pH 12,5) a je částečně rozpustný ve vodě. Není v něm však obsažen dusík.

Jaký popel použít

Je zcela jedno, zda doma topíte poleny či dřevěnými peletami v kamnech, krbu nebo venkovním ohništi. Při dobrém spalování totiž získáte zcela zdarma úžasné minerální hnojivo. Ale jen za předpokladu, že k dřevu nepřidáváte nic jiného. Zcela nevhodný je popel z uhlí, briket nebo škvára. Ty by vám na zahradě napáchaly více škody než užitku.

Kam s ním

Dřevěný popel je rozpustný ve vodě. Pro hnojení můžete rozmíchat půl kila popela v litru vody. Tímto roztokem můžete pohnojit záhonek o velikosti 5 m2. Máte-li dostatek popela, můžete jej přidat do kompostu. Doporučuje se přidat 3 až 5 kg na metr krychlový kompostu. Popel můžete rozhodit přímo na zrytou půdu, nejpozději však 14 dní před setím nebo sázením. 

Bohatá úroda, svěží trávník 

Dřevěný popel je ideální pro cibuloviny, ovoce a zeleninu, které pěstujete běžně na zahrádce, jako jsou rajčata, papriky, cukety, dýně ale i jahody, rybíz či maliny. Popel ze dřeva můžete dát také ovocným stromům a okrasným rostlinám. Chcete-li mít letos svěže zelený trávník, velkým pomocníkem vám bude opět dřevěný popel. Trávník jím  rovnoměrně posypte, ideálně před deštěm. A nezapomeňte na pravidelnou vertikutaci. Více o této metodě jsme psali zde. Popel nepřidávejte ke kyselomilným rostlinám, jako jsou rododendrony, azalky, hortenzie, vřes nebo borůvka. Tyto rostliny jsou totiž velmi citlivé na změnu pH půdy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47