Kokosový olej v domácnosti. Odstraní vrzání dveří, vyleští nábytek a vyčistí špinavé ruce od barvy

 Dům 
23. února 2021 10:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každý zná všestranné využití kokosového oleje Depositphotos
Používáte rádi přípravky, které vám pomohou s úklidem, ale nepřekypují chemií? Už jste vyzkoušeli kokosový olej? Budete překvapeni, na co všechno se dá použít.

Kokosový olej hezky voní, roztírá se, vyživuje, hydratuje. Používá se často na suché konečky vlasů, ale i jako součást domácí pasty na zuby. 

Kokosový olej vyleští nábytek

Kokosový olej se teplem rozpouští, takže ho snadno rozetřete po nábytku. Funguje jako příjemně vonící a účinná leštěnka. Hodí se na dřevo, kov i leštěný kámen. Kokosový olej umí zamaskovat i drobné škrábance. Očistíte jím různé povrchy:

  • Kovový nábytek – při pravidelném ošetřování ho nejen naleštíte, ale také ochráníte proti rzi. Olej můžete dát na zrezlá místa, pak ho nechejte dvě hodiny působit, po setření byste měli velkou část rzi odstranit.
  • Vodovodní baterie – i baterie budou díky oleji lesklé a navíc je zbaví usazeného vodního kamene. Kokosový olej v koupelně nepoužívejte na místa, po kterých chodíte, vyrobili byste z nich klouzačku.
  • Kožené boty – po nanesení oleje budou zase lesklé, kůže nebude praskat. Lze použít i na leštěnou kůži na sedačce. 

Zamezí vrzání pantů

Pokud nesnášíte zvuk vrzajících dveří, nabízí se snadná pomoc, naneste na panty trochu kokosového oleje a při pokojové teplotě změní konzistenci na tekutou, nateče mezi panty a bude po vrzání.

Konec loupání zaschlé žvýkačky

Jestli jste už měli tu čest loupat zaschlou žvýkačku třeba z desky stolu, oceníte kokosový olej jako pomocníka, který vše usnadní a zrychlí. Stačí ho nanést trochu na žvýkačku a nechat ho působit. Žvýkací guma se začne rozpouštět a pak už je hračka ji odstranit. 

Vyčistí pokreslený nábytek

Většina fixů či voskovek jde sundat pomocí kokosového oleje. Stačí ho na kresbu natřít, nechat chvíli působit a pak savým hadříkem i s barvami setřít. 

Umyje špinavé ruce od barvy

Zašpinili jste si ruce barvou nebo olejem? Vyzkoušejte místo mýdla kokosový olej. Naneste ho na ruce a důkladně promněte. Po pár minutách spláchněte teplou vodou a umyjte ruce mýdlem. Pokud máte ruce vysušené, můžete je tímto olejem také promazat. 

Zaseknutý zip

Zaseknutý zip je nepříjemný problém, se kterým se potýká čas od času snad každý člověk. Stačí na zoubky zipu nanést po jeho délce trochu kokosového oleje, nechat ho působit a potom přejet několikrát jezdcem po celé délce zipu. Podobně funguje i na řetěz kola.

Vyčistí kartáče a hřebeny

Kokosový olej má antibakteriální schopnosti, které můžete využít při čištění kartáčů, hřebenů, kosmetických štětečků a houbiček. Naneste ho na ně a nechejte působit dvě hodiny. Pak olej opláchněte teplou vodou a nechejte uschnout. Kokosový olej je také skvělým zástupcem holicí pěny. Až se budete holit, vyzkoušejte si pokožku natřít olejem a pak normálně použít žiletku, kůže bude po holení krásně hladká. Dále čtěte: Kokosové máslo skvěle chutná a jeho výrobu zvládnete sami doma.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47