Velikonoce se neobejdou bez jarního osení. Nadchází čas jeho výsevu

 Ostatní 
14. března 2021 14:29 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zelená barva je symbolem příchodu jara Depositphotos
Svátky jara se kvapem blíží. Svým způsobem se na ně chystá asi každá rodina. Jednou z nejoblíbenějších dekorací je jarní osení. Než vyraší, pár dnů to trvá a my vám poradíme, kdy a jak jej správně zasít, abyste jej měli na Velikonoce krásně zelené a husté.

Svěží zelená barva symbolizuje příchod jara a dává vale nekonečně dlouhé zimě. Začíná období, kdy bude možné opět začít vysévat obilí, tak si lidé již v pohanských dobách do misky seli i trochu obilí na ozdobu příbytků.

Ječmen nebo pšenice

Na osení nebo také obilíčko, jak se mu někde říká, je nejvhodnější ječmen nebo pšenice. Koupit se dá v tomto období i v běžných obchodech v malém balení. Pozor jen, pokud obilí není určeno přímo k setí, ale ke kuchyňské úpravě, aby nebylo nějak tepelně upravené, nemuselo by vám vzejít. Naklíčit si ale můžete dát i jiná semínka, například čočku nebo řeřichu, která je skvělá na mini dekorace, například do skořápky od vajíčka.

Voda je klíčem k úspěchu

Osení můžete nechat naklíčit a vyrůst na vlhké vatě nebo klasicky v květináči, misce, či jiné nádobě podle vaší fantazie. Osení do přiměřené velikosti vyroste za 10 až 14 dnů, podle teploty v místnosti. Čím vyšší teplota, tím rychleji roste. Na minimálně pěticentimetrovou vrstvu běžné zeminy pro pokojové rostliny hustě nasypejte zrní nebo semínka, zasypejte asi dvoucentimetrovou vrstvou zeminy, lehce přitlačte a opatrně zalijte. Osení vysejte opravdu hodně hustě, ale nesmí být ve vrstvě. Nádobu můžete zakrýt třeba mikrotenovým sáčkem s několika dírkami, dokud osení nevyklíčí. Zeminu udržujte vlhkou, ale ne přemokřenou, aby osení nezačalo hnít.

Jak regulovat rychlost růstu

Pokud vám osení poroste příliš rychle, přemístěte jej na chladnější, ale světlé místo. Pokud jste ve správnou dobu zapomněli zasít, můžete nechat obilí na jeden den namočit do teplé vody, ve které nabobtná a vyklíčí rychleji než v zemině. Nejrychleji klíčí a vzejde řeřicha, která potřebuje jen čtyři až pět dnů, aby vyrostla zhruba na pět centimetrů. Pokud vám naopak osení začíná přerůstat a ohýbat se, jednoduše jej sestřihněte nůžkami.

Nakonec jej snězte

Jakmile osení splní svůj dekorační účel, může ještě skvěle posloužit, a to vašemu zdraví. O zeleném ječmeni jste jistě slyšeli mnoho superlativ. Je doslova nabité tělu prospěšnými látkami, například koenzymem Q10. Po Velikonocích tedy osení ostříhejte, opláchněte a použijte do salátu nebo rozmixujte třeba do smoothie. Vše o zeleném ječmeni naleznete v našem dalším článku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?