Mladé smrkové výhonky uleví kloubům, hodí se do koupele i k inhalacím

 Ostatní 
12. března 2021 09:14 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Léčivé účinky smrku jsou známé již po staletí Depositphotos
Příroda se začíná probouzet ze zimního spánku. Brzy se i na jehličnanech objeví nové výhonky. Ty jsou vyhledávané pro jejich blahodárné účinky. Používají se na respirační potíže, ale také zevně jako mast ulevující kloubům.

Rozhodnete-li se letos vyzkoušet účinky smrkových výhonků, podívejte se na naše rady a doporučení.

Léčí již po staletí

V lidovém léčitelství jsou zdravotní účinky jehličnanů známy po staletí. Užívala se především pryskyřice, která se spolu s dalšími protizánětlivými rostlinami míchala na kaši a přikládala na rány jako náplast. Na rýmu se pak doporučovalo vykuřování dřevem jehličnanů. Konkrétně smrku byly připisovány vysušující, stahující a hřejivé účinky.

Hurá do lesa

Smrk patří do čeledi borovicovitých a známe téměř 40 druhů. Pokud se rozhodnete vyzkoušet jeho zdravotní účinky, hledejte výhradně mladé jarní výhonky. Sbírejte je raději v lese, jednak kvůli případnému nižšímu obsahu škodlivých látek, jednak by váš soused nebyl rád, kdybyste mu oškubali jeho chloubu. Výhonky sbírejte do papírové či plátěné tašky nebo košíku, v igelitce hrozí zapaření.

Léčivé účinky smrku

Smrková silice podporuje prokrvení, vylučování hlenu a má mírné protizánětlivé účinky. V praxi se používá vnitřně nebo inhalačně při potížích spojených s nachlazením, zevně pak při svalových a revmatických potížích. Mast nebo gel se smrkovou silicí se také používá při katarech dýchacích cest tak, že se rozetře na hrudník. Účinné látky se jednak vstřebávají kůží, jednak blahodárně působí jejich vdechování. Čtěte také: Máte rádi přírodu a vůni dřeva? Zkuste naše tipy.

Kdo si musí dát pozor

Smrková silice se ovšem nesmí používat při bronchiálním astmatu nebo dávivém kašli. Při vysokém či chybném užívání totiž hrozí podráždění pokožky či sliznic a vyvolání či zesílení bronchiálních spasmů (stahů, křečí). U smrkového jehličí kontraindikace zaznamenány nebyly. Smrkové výhonky si můžete například nasušit a při nachlazení spařit a inhalovat. K přímému užití je vhodný smrkový sirup s bylinkami.

​Smrkový sirup s bylinkami

Při výrobě smrkového sirupu s bylinkami doporučujeme přípravu za studena. Postup je jednoduchý. Nasbírejte několik hrstí mladých smrkových výhonků, jitrocelové listí, květy pampelišek a sedmikrásek, které doplňují a zesilují účinky smrkového sirupu. Ve větším hrnci krátce povařte vodu, abyste ho sterilizovali. Po vysušení do něj vkládejte střídavě vrstvy smrkových výhonků a bylin proložené plátky dobře umytých či bio citronů a silnější vrstvou krystalového cukru. Cukrem nešetřete, působí jako přírodní konzervant. Cukr bude také poslední vrstvou.

Za tři týdny hotovo

Byliny můžete zatížit talířem a například zavařovací sklenicí naplněnou vodou. Přikryjte poklicí, uložte například na chodbu a nechejte pracovat alespoň tři týdny, klidně i déle. Poté přeceďte přes síto a následně přes plátýnko, důkladně vymačkejte a nalijte do vysterilizované sklenice. Uchovávejte v chladu a temnu, po otevření nejlépe v lednici. Sirup užívejte po lžičkách nebo po rozředění jako šťávu. Ovšem pouze při nachlazení, nikoliv jako náhražku běžného sirupu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve