Dřevěné nádobí a náčiní potřebuje čas od času péči a vydrží pak po generace

 Ostatní 
12. března 2021 14:09 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přírodní materiály budou mít v kuchyni vždy své místo Depositphotos
Elegantní, praktické, přírodní. K dřevěnému nádobí a dalším pomůckám v kuchyni bychom jistě našli i další trefné přívlastky. Dřevo do kuchyně odjakživa patřilo, a to se nemění ani v dnešní době. Jelikož však jde o přírodní materiál, je nutné se o něj starat, a to jak po jeho použití, tak i z dlouhodobého hlediska.

Dřevo má v kuchyni prakticky jen dva nepřítele, a to vodu a žár. Tomu druhému se ubráníte, nebudete-li nechávat například vařečku položenou na rozpáleném hrnci. To voda si zaslouží větší pozornost, na kterou se zaměříme.

Dřevo myjte jen ručně

I když bývá občas u dřevěného náčiní či nádobí uvedeno, že je vhodné do myčky, raději na ni zapomeňte a umývejte je v ruce. Agresivní čisticí prostředky a soli, dlouhodobé působení horké vody a páry může časem vést k poškození dřevěných částí nebo celého výrobku. Objevit se mohou praskliny, prkýnka se kroutí, prohýbají nebo rovnou praskají.

Neodmáčejte dlouho

Dřevěné nádobí a náčiní vám může sloužit velmi dlouho, pokud budete dodržovat několik základních pravidel. Nenechávejte dřevěné nádobí, příbory s dřevěnými násadami nebo prkýnka dlouho odmáčet nebo odložené v dřezu. Nejlepší je, pokud je ihned umyjete. Stačí horká voda a trocha běžného čisticího prostředku. Poté opláchněte studenou vodou a pokud možno ihned osušte utěrkou, případně papírovými utěrkami.

Zbavte dřevo zápachu

Může se stát, především u prkýnek, že po nějaké době nebo po krájení čehokoliv aromatického mohou zůstat i po mytí nepříjemně cítit. V tom případě stačí využít oblíbeného kuchyňského pomocníka - ocet. Povrch lehce přetřete octovým roztokem, nechejte chvíli působit a opláchněte vodou. Pokud zápach nezmizí, zopakujte octovou očistu, tentokrát se silnější koncentrací. Podobnou službu poskytne také citronová šťáva například z koncentrátu.

Péče o dřevěné náčiní

Občas je vhodné dřevěnému nádobí poskytnout olejovou péči. Stačí několik kapek běžného stolního oleje, které si rozetřete v dlaních, na houbičce či hadříku a promnete všechny dřevěné násady, prkénka a vše ostatní. Nechejte působit alespoň 24 hodin. Případný nevsáknutý olej setřete papírovými utěrkami. A až budete mít hotovo, podívejte se na náš další užitečný návod. Přečtěte si, jak vrátit lesk zašlým příborům.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod