Rostliny eliminují kouř, elektrosmog i výpary z čisticích prostředků. Na tabákové výpary se skvěle osvědčily fíkusy

 Ostatní 
10. března 2021 12:31 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zelená domácnost působí nejen na psychické, ale i fyzické úrovni Depositphotos
To, že květiny a rostliny blahodárně působí na naši psychiku, je známo dávno. Dokáží toho ale mnohem více. Studie ukazují, že nás zvládnou zbavit škodlivých látek z různých materiálů, bojují s plísní a mikroby a zmírňují vliv všudypřítomného elektrosmogu.

Tyto zelené čističky navíc vyjdou mnohem levněji než specializované přístroje. Pojďte se podívat, které květiny a rostliny by neměly uniknout vaší pozornosti.

Elektrosmog je všude kolem

Každý z nás se denně pohybuje v prostředí, kde není nouze o různé elektronické přístroje produkující takzvaný elektrosmog. Ten může být pro naše zdraví škodlivý, proto je dobré se proti němu vyzbrojit. Ideálně vám s ním pomohou sukulenty, které jsou přírodními pohlcovači elektrosmogu. Jako nejsilnější se v této oblasti osvědčil břečťan.

Zbavte se pachu z kouře

Máte rádi nádherně kvetoucí gerberu, která zdobí svět mnoha pestrými barvami? Tak odteď ji budete milovat ještě více. Právě tato rostlina totiž dobře pohlcuje benzen a trichloretylenové výpary z čisticích prostředků, navíc skvěle čistí vzduch od pachu z cigaret. Na tabákové výpary se výtečně osvědčily také fíkusy, které neutralizují kouř a pachy z něj. O jejich pěstování píšeme zde

Bojovníky proti formaldehydu jsou pak například aloe vera, pepřenec, azalka nebo třeba filodendron. Anturie si zase poradí s výpary z laků a čisticích a dezinfekčních prostředků, jejichž součástí je čpavek.

Jak na suchý vzduch

Pokud se ve své domácnosti potýkáte se suchým vzduchem, který není v topné sezoně ničím neobvyklým, pak i tady můžete sáhnout po přírodním pomocníkovi. Skvělým a prověřeným zvlhčovačem je šáchor, lidově řečený vodní palma, který dokáže vstřebat klidně několik litrů vody a ty pak vrátit do ovzduší. Skvělé je, že toto zvlhčování je dokonale sterilní a zdravé.

Několik rad na závěr

Myslete však na to, že aby mohly pokojové rostliny jako čistička vzduchu fungovat, nesmíte v květináči zakrýt hlínu například kamínky. Také počítejte, že na každých deset metrů čtverečních budete potřebovat alespoň jednu metrovou rostlinu nebo několik menších stejného druhu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?