Neutrácejte peníze za velikonoční pomlázku, upleťte si ji sami doma

 Dílna 
14. března 2021 09:00 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pomlázka se plete z vrbových proutků Depositphotos
V obchodech jsou už k dostání nejrůznější velikonoční dekorace, včetně tradičních pomlázek. Pokud za ni nechcete utrácet, upleťte si ji sami doma. Do výroby velikonočního tataru zapojte klidně i děti.

Velikonoce letos připadají na 4. dubna, takže na přípravu pomlázky máte pořád dost času. Pokud se vám to nepovede hned na poprvé, nevadí, zkuste to znovu, chce to jen cvik. Podle tradic by se pomlázka měla plést na Bílou sobotu, což je letos 3. dubna. Termín samozřejmě nemusíte dodržet a klidně si tatar připravte v předstihu.

Dlouhá historie

Pomlázka k Velikonocům patří asi stejně jako stromek k Vánocům. Podle dostupných pramenů byla součástí velikonočního veselí už v dobách, kdy Velikonoce byly oslavou jarního slunovratu. Ověřené zmínky o pomlázce pocházejí ze 14. století. Muži tehdy šlehali vrbovými protutky své milé, aby zůstaly svěží a mladé.

Správná pomlázka by měla být spletená z vrbových proutků a ozdobená mašlemi. Uplést ji můžete ze 3, 4, 6, 8, 9, 10, 12 i 16 proutků. Na konec pomlázky se vždy uváže jen jedna bílá stuha, další barevné přidávají vyšlehané dívky a ženy.

Výběr materiálu je důležitý

I když asi každý ví, že se pomlázka plete z vrbových proutků, mnozí už možná netuší, že proutky ze smuteční vrby vhodné nejsou. Pomlázka z nich upletená by totiž byla příliš ohebná a nedržela by vzpřímený tvar. Klasické vrbové proutky lze nahradit i jinými dřevinami, třeba proutky z topolu. Pak ale počítejte s tím, že pomlázka bude kratší, silnější a méně ohebná.

Z osmi proutků drží prim

Zřejmě nejčastější způsob pletení pomlázky je ze stejně dlouhých a silných 8 proutků. Horní z jedné čtveřice se provléká zepředu prostředkem druhé čtveřice proutků, tedy mezi dvěma páry, a pak se zezadu vrací vnitřkem k první čtveřici. Pomlázka má přibližně čtvercový průměr. Konec pomlázky se proti rozpletení zajistí jednou stuhou nebo slabším proutkem. Další proutek se obtočí kolem silnější části a vytvoří se tak držadlo.

Pomlázku je možné ještě dalšími třemi nebo čtyřmi slabšími proutky ozdobně oplést. Upevní se nad držadlo prostrčením mezi utažené proutky a pak se symetricky ohýbají jeden přes druhý podobně, jako když se plete věneček z pampelišek.

Podrobný návod

  • Připravte si osm stejně dlouhých i silných prutů z vrby. Stranou si dejte ještě dva slabé proutky na uvázání konců pomlázky.
  • Osm prutů ve svazku si vezměte do ruky a tenký proutek stiskněte mezi nimi. Rukojeť pomlázky začněte tímto tenkým proutkem omotávat. Proutek se snažte utahovat co nejvíce, jednotlivé smyčky vrstvěte těsně vedle sebe. Konec proutku zatáhněte mezi svazek pomlázky. Pokud jste dobře utahovali, neměl by se rozvázat.
  • Svazek prutů uchopte tak, abyste měli rukojeť pomlázky směrem od těla. Svazek rozdělte na dvě části, vždy po čtyřech prutech.
  • Na jedné ze stran rozdělte prsty čtyři pruty opět na další poloviny, vznikne vám tak mezera, do které zapletete první prut.
  • Začněte zprava doleva. V levé ruce byste měli mít čtyři pruty, mezi nimiž budete mít mezeru. Z pravé strany si vezměte vnější prut, přehněte jej doleva a prostrčte mezerou. Pak jej vraťte opět doprava – ale dovnitř, aby se prut stal prutem vnitřním v pravé čtveřici svazku.
  • Teď vytvořte mezeru na pravé čtveřici mezi čtyřmi pruty. Do této mezery vložte vnější prut z levé strany a vraťte doleva, ale opět na vnitřní stranu.
  • Pokud budete postupovat systematicky podle návodu, brzy překonáte počáteční zmatek a vytvoříte si jednoduchou osnovu.
  • Při pletení pokračujte stále stejně. Vnější prut z jedné strany prostrčte mezerou mezi čtyřmi pruty na straně vedlejší a vraťte zpět, ale tentokrát jako prut vnitřní.
  • Na konci pomlázky nechte kousek nedopletený, abyste měli dost prostoru na uvázání. Opět můžete použít tenký proutek, ale klidně i provázek nebo jejich kombinaci. Volné konce pomlázky pak můžete zastřihnout.

Po koledě do země

Když si pomlázku upletete z čerstvých proutků, můžete ji po koledě celou zasadit do země. V některých krajích se tento zvyk dodnes dodržuje. V okolí vesnic můžete narazit na různě velké vrby vyrostlé z pomlázky. Když si pomlázku zasadíte na zahradu, získáte vrbu, jejíž kmen bude stále připomínat spletený tatar. O tom, jak si vyrobit krásné jarní dekorace a neutratit přitom moc peněz, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum