Vypěstujte si štěstí. Lucky bamboo zvládne každý a potěší i jako dárek pro vaše blízké

 Ostatní 
11. března 2021 09:01 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šťastný bambus je vděčnou dekorací každého interiéru Depositphotos
Udělá radost vám nebo když jej darujete. Navíc prý nosí štěstí. A to už od nepaměti. Lucky bamboo neboli šťastný bambus roste rychle, lehce se tvaruje a vyžaduje jen minimální péči. Stačí dodržet několik základních pravidel a poroste vám doslova jako z vody.

Tato malá vitální rostlinka vlastně vůbec není bambus. Jde o dračinec pruhovaný (Dracena sanderiana), jenž je po celém světě známý jako lucky bamboo, což anglicky znamená šťastný bambus.

Kde se vzala jeho sláva

Své anglické, ale i české jméno získal ze dvou důvodů. Jednak připomíná bambus, a také prý nosí štěstí. Už asi nevypátráme, jak k tomuto přívlastku přišel, každopádně mu to vyneslo velkou slávu. Šťastný bambus je jednou z nejprodávanějších a nejčastěji darovaných rostlin na světě. Jeho domovinou jsou tropické oblasti Kamerunu, ale do Česka se dováží převážně z Asie. Jelikož se snadno množí, sežeňte si pár řízků a pusťte se do radostného pěstování.

Vodu vždy jen odstátou

Šťastný bambus je skutečně velmi nenáročnou pokojovkou. Stačí mu pěstování v obyčejné vodě. I když tady už máme první a bohužel častou pěstitelskou chybu. Pokud používáte vodu z kohoutku, nechejte ji minimálně jeden den odstát. Zvolit můžete i filtrovanou nebo balenou vodu z obchodu. Rostlina totiž nemá ráda chlor a mohly by jí začít uhnívat kořeny. Vodu měňte zhruba dvakrát do měsíce a při tom propláchněte kořínky.

Při pěstování v průhledné nádobě krásně vidíte, jak vám rostlinka, respektive její kořenový systém, prospívá. Pokud zaznamenáte, že kořínky hnědnou a začíná se kalit voda, poškozené kořeny odstřihněte a nádobu důkladně vymyjte. Hladinu vody udržujte v rozmezí 3-8 centimetrů a délku kořenů kolem dvou centimetrů.

Štěstí v květináči

Pokud se rozhodnete pro pěstování nepravého bambusu v substrátu, zvolte zeminu vhodnou pro pokojové rostliny. Nádoba by měla být vyšší a ne příliš široká. Hnojte, jak jste zvyklí, v létě častěji a v době vegetačního klidu méně. Pozor jen na správné hnojivo. To by mělo být na přírodní bázi a bez vápna. Substrát udržujte stále mírně vlhký, pozor na přelití. Šťastný bambus bude nejšťastnější na západním okně, nesnáší totiž přímé slunce.

Tvarujte dle libosti

Jak můžete vidět v naší galerii, lucky bamboo se dá krásně tvarovat. Ale pozor, je to návykové. Jakmile jednou začnete a bude se vám dařit, máte koníček na celý život. A dobrá rada na závěr. Tato roztomilá dracénka je sice krásná, ale také mírně jedovatá, proto ji raději pěstujte z dosahu malých dětí a domácích mazlíčků.

Teď už víte, že pěstování šťastného bambusu je vlastně hračka. A možná se budete divit, ale velmi snadno se také pěstuje léčivá rostlina, do které byste to neřekli. Přečtěte si, jak si doma vypěstovat vlastní zázvor.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47