Urychlete sklizeň brambor. Nechte je naklíčit, poradíme jak na to

 Zahrada 
23. března 2021 07:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Není nad vlastní úrodu brambor Pixabay
Pěstujete na zahradě brambory? Pak si je nechte už teď naklíčit. Díky tomu urychlíte sklizeň. Poradíme vám, jak na to.

Pěstování brambor není vůbec nic těžkého. Zvládne to i méně zkušený zahrádkář. Stačí mít jenom na zahradě dostatek volného místa a především kvalitní sadbu. Ideálně takovou, která zaručuje, že jsou brambory otestované na virová onemocnění. Úrodu jetě můžete podpořit tím, že brambory necháte vyklíčit. 

Rané a velmi rané 

Na předklíčení jsou ideální rané a velmi rané odrůdy brambor. Obvykle mají dobu vegetace do 90-110 dní. Mezi kvalitní velmi rané odrůdy patří například Anuschka, Colette, Impala, Rosara, Corinna, k raným zase patří například odrůdy Adéla, Marabel, Belana, Vysočina, Esmee.

Jak na klíčení 

Sadbové brambory si naskládejte do bedýnky, jejíž dno je potřeba pokrýt tenkou vrstvou rašeliny nebo perlitu. Bramobry skládejte tak, aby část hlízy s více očky směřovala směrem nahoru. Bedýnku pak ponechejte na hodně světlém místě, kde se teplota pohybuje kolem 14 °C. Dostatek světla je totiž důležitý pro zajištění zdravých a silných klíčků. Na tmavém místě by se vám sice také objevily, ale byly by slabé a celá sadba by byla nekvalitní. Čas od času je roste vodou z postřikovače.

Rychlejší sklizeň

Chcete-li mít rychlejší sklizeň, nechejte brambory zhruba deset dnů před výsadbou zakořenit. Naklíčené hlízy opatrně prosypejte tenkou vrstvou rašeliny nebo správně rozleželým a prosátým kompostem. Brambory by měly před výsadbou pustit do kompostu kořínky, díky tomu získají po výsadbě na záhon určitý náskok.

Do prohřáté půdy

Týden před výsadbou na záhon snížíme teplotu na asi 7 °C, aby se hlízy připravily na venkovní teplotu půdy. Ven do hlíny byste měli brambory sázet až ve chvíli, kdy má půda v hloubce okolo jednoho centimetru teplotu alespoň šest až osm stupňů Celsia a není příliš vlhká. To poznáte snadno. Pokud vezmete hlínu do rukou, měla by se rozpadnout a ne lepit. Ve vyšších podhorských a horských oblastech můžete uspíšit prohřátí půdy použitím netkané textilie či fólie. Brambory však můžete zasadit nejenom do půdy, ale také do kompostu. Jak na tento netradiční druh pěstování jsme psali zde.

Tip na závěr

Pokud si chcete dát na zahradu zkušebně jenom pár brambor, nechejte je vyklíčit v papírových obalech od vajíček. Postup bude stejný jako v předešlých krocích. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít