Obchody se plní vodními melouny. Rozpoznejte, jaké z nich jsou zralé a šťavnaté

 Ostatní 
05. července 2020 10:04 / Eva Vogelová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Šťavnatý meloun poznáte podle tvaru, barvy či velikosti  Depositphotos
V horkých letních dnech najdete v regálech spoustu vodních melounů. Ve vysokých teplotách vás dokáží skvěle osvěžit. Bohužel není jednoduché vybrat meloun, který bude opravdu dobře chutnat. Pokud není meloun rozkrojený, samotnou dužinu nevidíte. Existuje několik fíglů, díky kterým rozpoznáte, zda je konkrétní meloun chutný a šťavnatý, aniž byste se museli dívat dovnitř.

Vodní meloun je bohatý na velké množství vitaminů. Obsahuje minimální množství kalorií, takže ho můžete konzumovat i během diety. Navíc díky němu vyloučíte ze svého těla toxické látky, má v sobě totiž spoustu vody. Málokdo vodnímu melounu odolá. Nyní jen stačí, abyste si vybrali ten nejsladší a nejšťavnatější.

Velikost melounu

Lákají vás veliké vodní melouny? Myslíte si, že budou extra šťavnaté? Bohužel vás musíme zklamat. Mohutné melouny většinou bývají méně sladké, protože jim trvá déle, než dozrají. To se však v masové produkci příliš neřeší. Čtyřkilový meloun má mnohem větší šanci dostatečně dozrát než šestikilový.

Tvar melounu

Tvar melounu by neměl být výrazně asymetrický. Může být kulatý či podlouhlý, ale neměl by mít nikde žádnou bouli, propadlinu či prasklinu. Znamenalo by to, že se někde během transportu mohl poškodit, nebo byl nadměrně dlouho vystaven slunci. V takovém případě by mohl být uvnitř třeba vysušený.

Skvrny na melounu

Standartní barva vodního melounu je tmavě zelená. Pokud objevíte na pultech příliš světlý meloun, není ještě zralý. Často se na něm objevují i menší či větší skvrny. Nejde o žádnou vadu, právě naopak. Čím více má skvrn, tím bude sladší. Ideální volbou je meloun se žlutými skvrnami.

Zvuk melounu

Meloun si můžete vybrat i podle zvuku. Zaklepejte na něj. Pokud je vycházející zvuk dutý, bude dostatečně zralý a vhodný ke koupi. Dále zkuste meloun vzít do rukou a střední silou ho stlačit. Když uslyšíte malé zapraskání, bude zralý a šťavnatý.

Pohlaví melounu

Málokdo ví, že meloun má samčí a samičí pohlaví. Rozeznáte je od sebe poměrně snadno. Samičí plod je kulatější a menší. Samčí plod je větší a protáhlý. Sladší a šťavnatější bývá téměř vždy samičí meloun. Dále čtěte: Zda jsou vejce čerstvá, poznáte podle několika triků.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve