Bohatství ze zahrady: Znáte tuto pochoutku, která má blahodárné účinky pro diabetiky?

 Zahrada 
29. října 2018 07:16 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jakon je snad nejchutnější zeleninou Depositphotos
Skvěle chutná a dobře voní. Do skupiny zeleniny patří skoro omylem. Stejně jako meloun, který pro jeho lahodnou chuť považujeme spíše za ovoce. Také jakon se nás bude snažit přesvědčit, že jde o nejlahodnější a nejsladší ovoce, jaké jsme kdy zakousli.

Jenže jde stále o zeleninu, navíc extrémně nabitou vitaminy a dalšími cennými látkami. Peruánci ji využívají už od nepaměti pro její hypoglykemické účinky. Což v překladu znamená, že jakon účinně snižuje hladinu krevního cukru. U nás jde o poměrně mladý druh, nejčastěji se pěstuje na jižní Moravě a kolem Labe.

Bohatství ze zahrady

Sklízejí se hlízy a právě ty jsou pro diabetiky doslova požehnáním. Obsahují inulin, který se v hlízách během skladování rozštěpí na glukózu a fruktózu. Tedy jednoduché cukry, které jsou pro „cukrovkáře“ neškodné.

Nezanedbatelný je i obsah vitaminů a minerálních látek – je tu hodně zejména vápníku, hořčíku, draslíku, železa, vitaminů skupiny B a vitaminu C. Oligosacharidy a fruktany aktivují bifidobakterie v našich střevech, čímž zde účinně potlačují hnilobné procesy. Díky této úpravě střevní mikroflóry pak dochází ke srovnání na správný poměr dobrého a špatného cholesterolu, snížení krevního cukru a tlaku. Stejně skvěle funguje jakon také během zácpy. Je úžasnou prevencí cukrovky i dalších civilizačních nemocí.

Lahůdka pro diabetiky

Navíc při obsahových analýzách listů jakonu byla izolována látka podobná inzulinu, která při vysokých hladinách krevního cukru tuto hladinu účinně snižuje. Jeho výhodou je, že při normální glykemii dále nepůsobí, a tudíž nezpůsobuje hypoglykemie. Inulin dále zlepšuje činnost střev, chrání před nádory tlustého střeva, pomáhá předcházet infekčním průjmům a zlepšuje onemocnění ledvin.

Jakon na zahradě

Rostlina je celá ochlupená, nafialovělá nebo tmavě zelená a roste do výšky až dvou metrů. Kvete drobnými žlutými až oranžovými kvítky. Má dva typy hlíz – pod zemí řepovité ztloustlé kořenové hlízy, které svým tvarem připomínají bulvy šlechtěných topinambur. A nad zemí jsou pak krátké stonkové hlízy, které slouží rostlině k vegetativnímu rozmnožování.

Čerstvě sklizené hlízy jsou šedohnědé, v horní části načervenalé. Na světle ale rychle tmavnou. Když je oloupete, najdete krémově bílou vrstvu. Někdy může být i růžová až tmavě fialová. Jakon je plný vody, proto ta jeho šťavnatost. Skladováním jedlých hlíz se zvyšuje jejich sladkost a vůně. Průměrná hmotnost hlíz je 200 – 500 g a na rostlině se vytváří shluk několika hlíz. Čerstvé hlízy jakonu skladujte při teplotě 6 – 10 stupňů Celsia ve vlhkém prostředí. Jejich energetická hodnota je nízká: 54 kcal/100 g.

Domácí pěstování

Pokud se rozhodnete pro jeho pěstování, chybu určitě neuděláte. A půjde vám to celkem snadno. Protože je ale jakon hodně citlivý na mráz (vadí mu už –1 stupeň Celsia), měli byste si termín jeho výsadby naplánovat až po odeznění pozdních jarních mrazíků, ideálně v druhé polovině května. Přes zimu se jakon nedá pěstovat, ale můžete pěstovat třeba některé druhy bylin. S jakonem počkejte až na jaro.

Půdu byste měli mít písčitohlinitou. Pokud máte jílovitou, na jakon zapomeňte, nebude se mu dařit. Zvlášť přes léto je nutné jakon pořádně zalévat. Dobrá zpráva je jistě i to, že rostliny během vegetace netrpí houbovými chorobami a nejsou napadány škůdci. Kořenové hlízy začnou narůstat na objemu až na začátku podzimu. Výnos z jedné rostliny je 2 – 8 kg. K množení si ponechte stonkové hlízy, které ale musí přezimovat při teplotě 10 – 12 stupňů Celsia a vlhkosti vzduchu 80 procent.

Ochutnejte

Ze sušených listů a stonků si můžete udělat chutný čaj. Jakonové hlízy však slouží i jako surovina k výrobě cukroví a sladkého pečiva, fermentované zeleniny a etanolu. Kromě užití za syrova ve směsi s ovocem nebo ve směsi se zeleninou jako saláty jej můžeme tepelně upravovat (vařit, dusit, smažit), přičemž na rozdíl od bramborových hlíz se ty jakonové nerozváří. V Japonsku, kde se použití jakonu velmi rozmohlo, se z hlíz vyrábí džus. U nás se dá bez problémů sehnat jakonový sirup.

Upozornění: Denní doporučená dávka je 100 g jakonu. Můžete sníst i více, pak ale počítejte s tím, že se začnou projevovat jeho projímavé účinky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008