Pěstovat šantu kočičí zvládne každý. Pozor ale, ať vám nezamoří celou zahradu

 Zahrada 
27. dubna 2019 12:17 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
S šantou uděláte radost nejen vaší kočce, ale i sobě Depositphotos
Šanta kočičí je běžná bylinka, kterou je velmi snadné pěstovat. Nejspíš jste už slyšeli o tom, že může mít na kočky lehce omamné účinky, a proto ji milují. Pokud byste si ji chtěli vypěstovat pro svého domácího mazlíčka nebo i pro sebe jako léčivou bylinku, zde je několik rad do začátku.

Šantu kočičí si můžete vysadit na zahrádku na jaře nebo na podzim ze semínek nebo dospělých rostlinek. Jestli začnete se semínky, vyklíčí vám do tří týdnů. Má světle zelené lístky a květ podobný levanduli. Lze ji využít i při vaření nebo jako léčivou bylinku. Například čaj z lístků a květů ulevuje kašli a olej vyextrahovaný z listů se používá v přírodních repelentech proti komárům. Jestli si ji chcete pro sebe nebo vaši kočku vysadit, mějte na paměti, že existují různé druhy, a navíc jsou všechny invazivní, takže se vám mohou snadno rozšířit na zahradě.

Světlo

Šanta nejlépe roste v plném slunci v kombinaci s pravidelným zaléváním a v půdě, která dobře odvádí vodu. Snese ale i částečný stín. Dobře odolává suchu, a proto ji lze vysadit na místa, kde by jiné rostliny trpěly.

Zalévání

Zalévejte pravidelně, ale dávejte pozor, abyste ji nepřelévali. Dovolte půdě, aby mezi zálivkami skoro úplně vyschla. Potom ji zase pořádně namočte.

Účinky

Mnoho lidí má šantu spojenou s jejími psychoaktivními účinky na kočky. Tento efekt se dostaví, když ji kočky snědí a nebo k ní čichají, a proto je někdy můžete vidět, jak se k ní válí. Snadno může přilákat i kočky ze sousedství, a proto si její výsadbu předem dobře rozmyslete. Naštěstí ale není pro kočky návyková nebo škodlivá.

Sklizeň

Sklízejte šantu ihned po tom, co začne kvést, během suchého, slunečného dne. Vhodný čas je dopoledne, jakmile uschne rosa, ale předtím, než začne být příliš horko. Odřežte celou rostlinu v její spodní části a co nejdříve ji pověste na tmavém, dobře větraném místě. Existují i další bylinky, které mají kočky v oblibě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum