Kurník doma postavíte snadno a můžete se těšit na výborná čerstvá vejce

 Dílna 
08. června 2021 19:03 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zahradní kurník může mít mnoho podob Depositphotos
Chovat vlastní slepice se rozhodně vyplácí. Jednak budete mít stále k dispozici vlastní čerstvá a chutná vajíčka, navíc slepičí trus je skvělým zahradním hnojivem.

Pro chov slepic je kurník velmi zásadní. "Nejdůležitějším detailem každého kurníku je, aby slepice dokázal ochránit před predátory,“ říká poradce Andy Schneider. Ale správný kurník toho musí poskytovat ještě mnohem více, a to včetně suchého a větraného místa k odpočinku a kladení vajec. A větrání je důležité rovněž kvůli vysokým hodnotám amoniaku, který slepičí trus obsahuje.

Pro kurník vyberte chladné místo

Než začnete budovat spolehlivý kurník, musíte najít správné místo pro jeho umístění. Ideální je chladnější místo. Počítat musíte také s tím, že kurník musí stát na vyvýšeném místě, aby ho nezaplavila voda, když prší.

Jako podlaha se hodí například překližka, která by mělá být pokryta měkkou podestýlkou, jako je sláma, hobliny z borovice, nebo dokonce sušené listy nebo jehličí. Velikost kurníku závisí na velikosti vašeho chovu. Mějte na paměti, že každá slepice potřebuje minimálně 1 metr čtvereční prostoru a chybět by neměl ani hřad.

Kurník stavte od podlahy

Než se pustíte do samotné stavby, načerpejte nějakou inspiraci online, zcela jistě na internetu najdete řadu plánků. Vše si pečlivě naměřte a dopředu nařežte. Jakmile jsou vaše materiály připraveny, začněte s podlahou bedny a postupujte od základu, zajistěte stěny v rozích a nakonec připevněte střechy.

Pokud se rozhodnete pro dřevěnou podlahu, umístěte ji například na malé trámky nebo dřevěné nohy, aby nehnila a kurník byl chráněn před dešťovou vodou. Z překližky rovněž můžete udělat rampu, která pomůže slepicím snadněji se dostat dovnitř a ven z kurníku. Jakmile je rám vašeho kurníku hotový, instalujte pletivo nebo silnou tkaninu přes všechny větrací otvory a okna, aby slepičky byly chráněny před predátory.

Pokud se rozhodnete pro kurník s výběhem, pak pletivo nebo tkaninu použijte samozřejmě rovněž na zabezpeční samotného výběhu. Nakonec nainstalujte do kurníku přední dveře se závěsy a přimontujte vysouvací západku, abyste je mohli bezpečně zavřít. Dále čtěte: Než se pustíte do malování nebo natírání, zjistěte, jaký štětec zvolit. Každý má svůj účel.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?