Založte si na zahradě jednoduchý zavlažovací systém z PET lahví

 Zahrada 
20. července 2019 09:27 / Šárka Sokolská
  6
📷
12 fotografií v galerii
V období sucha je potřeba zahradu zalévat prakticky denně Archiv
Kdo poctivě nezalévá zahradu, má zřejmě po úrodě. Sucho je skutečně neúprosné. Poradíme vám však fígl, díky němuž můžete na vaši zahradě vytvořit samozavlažovací systém.

Bez vody není život. Jak ale zalévat pravidelně zahrádku, když například jedete na dovolenou? Na déšť se rozhodně nespoléhejte. Máme pro vás návod, jak si vyrobit jednoduchý zavlažovací systém z PET lahví. A nebude vás to stát ani korunu.  

Samozavlažování

Je to hrozně jednoduché. Potřebujete pár plastových lahví. Ty budou sloužit jako zásobníky na vodu, díky nimž se půdě dostane pravidlné zálivky. Voda se navíc snadno dostane až ke kořenům. Lahev využít hned dvěma způsoby.

Snadná zálivka

Do půdy můžete zahrabat jenom vršek PET lahve. Do vršku ještě předtím udělejte několik otvorů, aby měla kudy voda možnost téct. Dno potom seřízněte a díky tomu můžete pohodlně lahev kdykoliv doplňovat vodou.

Až ke kořenům

Druhou možností je dát lahev takřka celou do půdy. Z ní bude koukat pouze hrdlo lahve, kterým budete doplňovat podle potřeby vody. Díky tomu se vláha dostane ještě hlouběji ke kořenům. V tomto případě ale petku ještě předtím na několik místech opět propíchněte, než ji zakopáte.  

Správný čas na zálivku

Co se týče zalévání, pak si pamatujte, že nejlepší dobou je brzké ráno anebo pozdní večer. V tu dobu se totiž voda udrží v půdě co nejdéle. Jak často zalévat, už záleží na typu a velikosti pěstované rostliny. Platí však jednoduché pravidlo. Pokud je půda suchá více jak 10 cm do hloubky, je nejvyšší čas rostlinám dopřát závlahu. Vlhkost v půdě můžete také mnohem lépe udržet díky mulčování nebo pomocí geotextilie. Více o tomto pomocníku zahrádkářů jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod