Připravte si ořechovku podle starého receptu, právě teď je ideální čas

 Ostatní 
26. června 2021 10:51 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Likér přispívá k lepšímu trávení Depositphotos
Dlouhá příprava, ale o to silnější požitek. Tradiční ořechový likér by se měl začít pít až v adventním období, ale s jeho přípravou je nutné začít již v těchto dnech. Svatojánská ořechovka se vám odmění nezaměnitelnou lahodnou chutí a mnoha příjemnými chvílemi strávenými třeba s vašimi přáteli.

Příprava tohoto lahodného moku je časově zdlouhavá, ale rozhodně se vyplatí. Pojďte se s námi podívat krok za krokem, jak jej dělali již naši předkové.

Sbírejte mezi dvěma svatými

Od svátku svatého Jana do dne svaté Anny, tedy od 24. června do 26. července, je ideální doba na sběr nezralých vlašských ořechů. Připravte si také neochucený alkohol a koření, které dodá ořechovce ten správný šmrnc. Konkrétně budete potřebovat:

  • 20 nezralých vlašských ořechů v silné zelené slupce
  • 1 litr kvalitnější vodky
  • 3 kuličky jalovce
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 celou skořici
  • kůru z citronu nebo pomeranče

Příprava na louhování

Ořechy zbavte případných nečistot a opláchněte pod tekoucí vodou. Nakrájejte je i se slupkou na asi půlcentimetrové plátky. Kousky vyskládejte do velké zavařovací lahve, přidejte koření a kůru z citrusů. Poté vše zalijte vodkou, dobře uzavřete a nechejte louhovat přibližně po dobu šesti týdnů. Nutné je směs nechat při pokojové teplotě, v žádném případě ji neukládejte do chladu.

Druhý poločas pro macerování

Po měsíci a půl nastává čas na další krok v přípravě likéru. Připravte si cukerný roztok, na který potřebujete litr a půl vody a kilogram krupicového cukru. Směs pomalu přivádějte k varu a míchejte do okamžiku, než se všechen cukr rozpustí. Roztok nechejte vychladnout. Poté obsah lahve přeceďte přes jemné plátno a čistou tekutinu nalijte zpět do lahve, kterou jste mezitím vymyli. Takto bude pracovat další měsíc, než nastane čas likér přelít do menších lahví.

Čekání se vyplatí

Přibližně v polovině září bude hotovo. Nachystejte si dobře vymyté a vyvařené sklenice, do nichž vzniklý nápoj s pomocí trychtýře přelijte a dobře uzavřete. Kdybyste ořechovku začali pít ihned, nebudete z ní mít takový požitek, jako když ji necháte uležet. Kolem Vánoc už budou všechny chutě správně spojené a vy si vychutnáte své znamenité dílo. Kromě toho, že bude v zimě chutnat lépe, právě v tomto mrazivém počasí oceníte její údajné antibakteriální účinky. Druhým nezanedbatelným benefitem je podpora trávení, která se kolem přelomu roku bude také hodit. Čtěte také: Dopřejte si sladký meloun každý den i se semínky, získáte pro své tělo ohromné množství cenných látek.

Zdroj: www.spektrumzdravi.cz, www.ndtv.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47